MARINA GENČIĆ:KLADOVO TREBA DA ŽIVI OD TURIZMA

Tridesetdvogodišnja Marina Genčić, srtukovni ekonomista, iako jedna od najmlađih odbornika u Skupštini opštine Kladovo, svoj posao shavata veoma ozbiljno i trudi se da odgovori svim izazovima. Od samog početka neizmernu podršku pružio joj je Slaviša Tufajević, predsednik SO Kladovo za koga kaže da je njen politički uzor.

1. Ostavka predsednika Radisava Čučulanovića i izbor Milisava Ratopekića za prvog čoveka opštine Kladovo su promene koji su se desile u Vašoj opštini. Šta  je po Vašem mišljenju obeležilo mandat prethodnog predsednika i da li je novoizabrani predsednik dobar izbor?

-Sigurno da je Čučulanović uradio dosta toga za opštinu Kladovo, ali  zameram mu, nakon svega, što je jako malo obaveštavao javnost o svojim potezima, i dozvolio da  se ta ista javnost dezinformiše. Novoizabrani predsednik Ratopekić, je dobio našu podršku i ukazano mu je neizmerno poverenje, ali takođe pred njim su i velika odgovornost i obaveza. Želim mu puno uspeha.

2. S obzirom da ste odbornik iz naselja Korbovo koji su prioriteti žitelja tog mesta?

-Prioriteti su trivijalna stvar. Često se dešava da ono što neko smatra da je prioritet drugi neko ne smatra. Moj je spisak svakako dug. Pored putne infrastructure, otvaranje novih radnih mesta je prioritet za celu opštinu, a ne samo za žitelje Korbova.

  1. Na koji način komunicirate sa građanima i da li postoji neki konkretni primer koji je na inicijativu građana iz Korbova urađen uz Vašu podršku?

-Komunikacija je uglavnom usmena, jer nisam u mogućnosti drugačije. Trudim se da ih uputim na institucije koje mogu da reše ono što ih muči. Moju  nesebičnu podršku su meštani Korbova uvek imali, imaju i imaće, a nadam se da ću se u skorijoj budućnosti pohvaliti i nečim konkretnim.

  1. Da li ste član nekog radnog tela u SO Kladovo i da li se uvažavaju stavovi radnih tela?

-Član sam Administrativne komisije i Komisije za međunarodnu i pograničnu  saradnju  i odnose sa dijasporom. Stavovi su se uvek uvažavali i želela bih ovim putem da se zahvalim svojim saradnicima.

  1. S obzirom da ste odbornik od juna 2016., da li ste u dovoljnoj meri upoznati sa svojim nadležnostima shodno Zakonu, Statutu i poslovniku SO Kladovo?

-Vrlo sam upoznata i moram istaći da je mnogo važno upoznati se sa svim tim na samom početku, jer je zahtevno i teško odgovoriti na taj zadatak, ako ga zaista razumete.

  1. Da li skupštinski materijal dobijate na vreme i da li se pripremate za sednice lokalnog parlamenta?

-Materijal dobijam na vreme i često učestvujem u pripremanju same sednice tako da sam uvek u toku.

  1. Da li se često javljate za reč i koliko puta ste podneli neki amandman ili predlog odluke?

-Nisam podnosila amandmane niti predloge odluka do sada. Svaki predlog se razmatra na odborničkoj grupi gde uvek možete da iskoristite svoje pravo da pitate, predložite ili kažete nešto tako da je suvišno govoriti na sednici. Šef odborničke grupe je tu da prenese naše zajedničke stavove.

  1. Kakva je vaša saradnja sa predsednikom Skupštine opštine Kladovo, njegovim zamenikom, sekretarom skupštine…?

-Saradnja je krajnje profesionalna, sa uzajamnim uvažavanjem i poštovanjem. Predsednik SO Kladovo,Slaviša Tufajević je moj politički mentor i uzor, i mislim da bi mnogi trebali da se ugledaju na njega. Njegov pristup radu i izvršavanje obaveza koje jedna takva  funkcija nosi i zahteva je više nego profesionalan.

  1. Kakva je po vašem mišljenju saradnja između odbornika pozicije i opozicije?

-U našoj opštini, koja nije toliko velika, ljudi se generalno međusobno poznaju. Najvažnije je da svi shvate da tu zajedno živimo, i da svi učestvujemo u mnogim procesima bili oni za ili protiv.  Najvažnije je imati korektan odnos.

  1. Šta su prioriteti u razvoju opštine Kladovo?

-Svakako da je turizam  priorit u razvoju opštine Kladovo, ali treba napraviti lokalni strateški plan koji će se zaista sprovoditi u delo, a ne da se radi kampanjski zarad jeftinih političkih poena. Bitno je da Kladovo živi od turizma, a ne da to bude samo u predizbornoj kampanji.

Projekat “Kladovo:Odbornici imate reč“ sufinansira opština Kladovo. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *