MILIKIĆ: NEOPHODNA REORGANIZACIJA JAVNOG SEKTORA

Aleksandar Milikić, gradonačelnik grada Bora naglasio je da je neophodno izvršiti reorganizaciju javnog sektora kako bi on u budućnosti stabilno funkcionisao.

-Tražimo najbolji model kako bi stvari postavili na svoje mesto. Jedan od modela je formirati jedno veliko javno komunalno preduzeće u okviru koga bi poslovao JKP  „Vodovod“  „Toplana“, „3.oktobar“, i Javno preduzeće za stambene usluge, i koje bi imalo  direktora, dva pravnika i isto toliko ekonomista, odnosno operativu koja će funkcionisati na pravi način a sa druge strane  smanjiti  birokratiju koja ozbiljno vuče sredstva i troši novac iz budžeta. Drugi model je da svako javno preduzeće pretpi ozbiljnu reorganizaciju  radnih poslova i  zadataka i to se mora desiti. Ako hoćemo za 10 godina da imamo stabilan javni sektor  kao što je to slučaj u drugim gradovima i opštinama u okruženju, mi to moramo što pre da uradimo. Već se traži  najbolji model, kako na pravi način izaći iz ovog klišea po kome funkcioniše javni sektor u Boru u poslednih 20 godina – rekao je Milikić.

Statistika ukazuje da je od početka godine do oktobra među javnim preduzećima JKP „Vodovod“ ostvario gubitak od 50 miliona dinara.

-Za period januar-okotbar ove godine osim „Vodovoda“ ostala preduzeća su poslovala pozitivno i to: „Toplana“ 45 miliona u plusu, „3. oktobar“ 977. 000 dinara, „Zoo vrt“ 70 000, „Bogovina“ 38 miliona dinara, JP za stambene usluge 14 miliona dinara, pritom su ovde uračunate i subvencije date „Toplani“.  Moram da napomenem da je grejanje u gradu stabilno  i ove godine će se pokazati da su uloženih 90 miliona  od strane grada i „Toplane“ u rekonstrukciju sistema potpuno opravdani zbog potrošnje i smanjenja troškova. Rešili smo proizvodnju energije,  ostaje da rešimo problem oko transporta energije. Reč je o tome da imamo 20 odsto gubitaka od Toplane do krajnjeg korisnika. To je ozbiljan problem. To znači da godišnje bacite energije vredne oko 120 miliona dinara a otprilike je toliki  i gubitak „Toplane“ godišnje.  Osim toga, problem je što u pojedinim stanovima dolazi do pregrevanja  a u drugim nedovoljnog  grejanja. Međutim u 80 odsto slučajeva, na osnovu onoga što dobijam kao podatak građani se žale na  temperaturu od 20 stepeni u stanu, a to je temperatura predviđena zakonom, jer smo navikli da bude 24 –kaže Milikić.

On je naglasio da je samo dug Apotekarske ustanove dostigao 550 miliona dinara.

– To je 20 odsto budžeta, odnosno dvogodišnji rad Predškolske ustanove i jednogodišnji rad Sportskog centra. Neke stvari smo uredili, ali po ovom pitanju je neophodno da se i država uključi u rešavanje ovog problema – dodaje naš sagovornik.

Planovi u 2019. godini odnose se na kapitalne investicije kao i ulaganje u obrazovanje.

– Ideja je da se ozbiljno pozabavimo kapitalnim investicijama pre svega uređenjem grada i sela, asfaltiranjem, uređenjem puteva, infrastrukture, završetak vodosnabdevanja, ulaganje u obrazovanje, školstvo,  predškolsku ustanovu.  Novina je da je za sve kapitalne investicije preko pet miliona dinara neophodno obezbediti  građevinsku dozvolu. Ozbiljan problem je što se nije razmišljalo ranije o  projektima,  već se prvo gradilo a onda radila dokumentacija. Ozbiljan projekat koji ćemo  raditi u martu odnosi se na sistem za preradu otpadnih voda, odnosno  izgradnju Fabrike za preradu otpadnih voda  kojom će se sva otpadna voda iz grada Bora u slivu Borske reke kanalisati i obrađivati i puštati dalje ka Slatini i Crnom moru kao čista voda druge kategorije – dodaje naš sagovornik.

Grad Bor jedan je od potpisnika projekta „Halovo“.

-Verujem da je to dobro rešenje i to nije skupo koliko je dobro za životnu sredinu. Svaki grad će raditi primarno razvrstavanje otpada, moraćemo da uradimo strategiju upravljanja otpadom i da krenemo sa zatvaranjem postojeće deponije-dodao je Milikić.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *