MLADENOVIĆ U SAGLASJU SA – KULTUROM

Vlasta MladenovicNegotinski književnik Vlasta Mladenović, autor preko 20 pesničkih knjiga, ovogodišnji je dobitnik Zlatne značke Kulturno-prosvetne zajednice Srbije za dugogodišnji doprinos razvijanju kulturnih delatnosti. U obrazloženju ovog za kulturu Srbije značajnog priznanja, navodi se da se Mladenoviću Zlatna značka dodeljuje za nesebičan, predan i dugotrajan rad. Ovaj pasionirani kulturni poslenik urednik je izdavaštva negotinske Narodne biblioteke “Dositej Novaković”, a poslednjih godina uređuje časopis ove ustanove kulture “Bubliopis”.

Od prvih objavljenih rukopisa “Disidenti koračaju ulicom Franšea Deperea” (1986) i “Bez mene” (1988) Mladenović se u srpskim književnim krugovima izdvojio kao autor svojevrsnog pesničkog izraza. Priredio je i dve značajne antologije poezije istočne Srbije i “Antologiju srpskog pesništva”, koja mu je objavljena u Egiptu. Knjige su mu prevođene u Italiji, Egiptu, Francuskoj i Rumuniji. Njegovu prošlogodišnju zbirku “U saglasju sa Mokranjcem” kritičari su ocenili kao snažnu reinterpretaciju tradicije i srpske duhovnosti prožete individualnim i regionalnim posebnostima. Mladenović, osnivač Zavičajne galerije “Muzej crne krajine” i “Stvaralačkih dana” u Šarkamenu, jedan od pokretača Krajinskog kruga i Borskog susreta balkanskih književnika, ovim je rukopisom, stav je kritike, stvorio jedinstveni lični i nacionalni spomenar egzistencije i poetike.

 Osobene lirike, predan i istrajan, Vlasta Mladenović je poetiku ovog dela istočne Srbije uzdigao na poseban nivo, što su prepoznali Kulturno-prosvetna zajednica Srbije i Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije, koji su pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja ove godine dodelili čak 60 priznanja za dugogodišnji doprinos u širenju kulture u svim oblastima stvaralaštva, a povodom šest decenija postojanja KPZ. Za nagradu koja, kako na svečanoj dodeli reče predsednik žirija Milovan Vitezović, pokazuje da je “kulture jedne zemlje ono najvrednije u njoj i ključ kojim se otvaraju vrata svesti jednog naroda”, predloženo je više od 270 kandidata iz zemlje i dijaspore.

Projekat „Negotin na putu transparentnog, ekonomskog, infrastrukturnog i stabilnog razvoja“ sufinansira Opština Negotin

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *