OBELEŽEN DAN GRADA BORA

Polaganjem cveća na spomen obeležje nastradalima u Drugom svetskom ratu i Svečanom akademijom u Muzičkoj školi „Miodrag Vasiljević“ obeležen je 3. oktobra Dan grada Bora. U svom obraćanju na Svečanoj akademiji, Dragan Žikić, predsednik Skupštine grada naglasio je da je obaveza lokalne samouprave da omoguće budućim generacijama da ostanu da  žive i rade u Boru.

– Obeležavamo 3.oktobar ,Dan oslobođenja grada Bora, u tadašnje vreme opštine. Mnogi su založili svoje živote da bismo mi danas u slobodi uživali i stvarali. Grad je nikao na temeljima francuske kolonije i zahvaljujući rudi bakra i RTB-u izgrađen je moderan grad. Rešen je problem aerozagađenosti  i Bor je danas ekološki grad. Privatizacijom RTB očekujemo povećanje proizvodnje i nova radna mesta. Decenijama je naš grad nosio epitet grada mladosti, nadam se da će opet biti mesto gde će se rado dolaziti i ostajati – kazao je Žikić.

Posle 77 godina, od kada mu je oduzeto to pravo, Bor je ponovo dobio status grada. Gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić istakao je da je 2018. godina bila uspešna za sve građane kao i da su predstavnici lokalne samouprave spremni za nove izazove  u 2019. godini.

– Razvoj rudarenja je doveo do postojanja grada, do ekonomske ekspanzije, izgradnje stambenih objekata, poslovnih i trgovinskih zona i danas možemo slobodno reći da živimo u jednom od najlepših gradova u Srbiji. Sredstva koja budemo dobijali investiraćemo na pravi način u razvoj infrastrukture. Naredne godine ćemo se ozbiljno uhvatiti u koštac sa problemima u javnom sektoru, sa problemima  u “Toplani”, “Vodovodu”, “Apotekarskim ustanovama”.  Rešićemo i potrebu za otvaranjem novog rudnika. Obilazićemo mesne zajednice, razgovarati sa ljudima i rešavati njihove probleme – kazao je Milikić.

Čestitke povodom proslave Dana grada Bora uputili su : Blagoje Spaskovski, generalni direktor RTB Bor, gradonačelnik Zaječara Boško Ničić, nacelnik pukovnik Nenad Marković, predstavnici  bratske opštine Bar,  bratskog grada Vraca, opštine Veliko Gradiste, Krezoa i ministarstava omladine i sporta, kulture i informisanja i unutrasnjih poslova.

Na svečanoj akademiji 12 učenika generacije osnovnih i srednjih škola dobilo je laptopove.

Organizovan je i prijem delegacije opštine Kriva Palanka iz Makedonije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *