OBELEŽEN DAN HE „ĐERDAP 2“

NEGOTIN-U Domu kulture u Negotinu  zaposleni u HE „Đerdap 2“ svečanom akademijom su obeležili 33. godine od početka proizvodnje struje. Đerdapska „dvojka“ je  druga zajednička srpsko-rumunska hidroelektrana na Dunavu. Izgrađena je na 863. kilometru  Dunava od ušća u Crno more
kod Kusjaka,na mestu gde je Dunav, u zavisnosti od vodostaja, širok 850 do 900 metara.

Počeci izgradnje vezuju se za zajedničku posetu predsednika Jugoslavije i Rumunije Josipa Broza Tita i Nikolaja Čaušeskua, 3.decembra 1977. godine. Bezmalo sedam i po godina  kasnije 12. aprila 1985. godine  u hidrocentrali kod Kusjaka hidroagregat A-3 proizveo je prve kilovat-časove električne energije.Tokom 33 godine uspešnog rada druga dunavska fabrika struje do kraja 2017. godine proizvela  je 44,3 milijarde kilovat-časova struje, što je 5 odsto više od plana za taj priod, podsetio je Siniša Matović, direktor hidroelektrane „Đerdap 2“.

-Uz maksimalnu pogonsku spremnost  i srednji godišnji dotok od 4536 metara kubnih vode u sekundi  proizvedeno je  više od 1,5 milijardi kilovat časova električe energije, tako da je  godišnji plan premašen za oko 2,5 odsto. To je značajan rezultat s obzirom da je početak 2017. godine  obeležio mali dotok vode. Uprkos tome prošlogodišnja proizvodnja jedna je od pet najboljih tokom prethodne 33 godine. To potvrđuje da je HE „Đerdap 2″ kao deo ogranka “ HE Đerdap“ i JP „EPS” jedan od najpouzdanijih proizvođača hidroelektrične energije- istakao je  Matović.

Hidroelektrana  “Đerdap 2”, vodne potencijale Dunava eksploatiše  sa 10 agregata instalisane  snage od 270 megavata i  stalno  pomera gornje granice u proizvodnje električne energije zahvaljujući izuzetnoj  pogonskoj spremnosti  koja se obezbeđuje kvalitetnim tekućim  održavanjem i planiranim remontima.

– U ovoj godini slede kapitalni remonti hidragregata 7 i 8 u trajanju od 117 , odnosno od 103 dana, kao i kapitalni, šestomesečni remont brodske prevodnice. Ove godine  predstoje nam  i obimni radovi na hidromehaničkoj opremi, reviziji hidrauličkih instalacija i sistema protivpožarne zaštite,  kao i antikorozivna zaštita opreme- dodao je Matović.

Na svečanosti u Negotinu 33 godine uspešnog rada zaposlenima u hidrocentrali „Đerdap 2“ čestitao je i Radmilo Nikolić,  direktor za proizvodnju struje u ogranku EPS-a „HE Đerdap“. On je najavio revitalizaciju agregata koji su zašli u četvrtu deceniju rada eksploatišući vodne potencijale Dunava bez neplaniranih zastoja.

– Ovde smo da obeležimo dan hidroelektrane “ Đerdap 2″ koja je jedan od najznačajniji segmenata u sistemu Elektroprivrede Srbije. Zahvaljujući izuzetnoj pogonskoj spremnosti zaključno sa 11. aprilom ove godine realizacija plana proizvodnje struje na drugog đerdapskoj hidroelektrani veća je za 33,5 odsto. U toku su tehničke pripreme  za obnovu  hidroagregata, kojom će se proizvodni kapacitet sa 270 povećati na 320 megavata i produžiti radni vek moćnih mašina- poručio je Nikolić.

Na svečanoj akademiji  u negotinskom Domu kulture jubilarna priznanja dobili su zaposleni, za 10, 20, 30 i 35 godina rada. U muzičkom delu programa učestvovali su hor negotiske crkve „Sveta Trojica“, dečji hor „Vivak“ i učenici srednje muzičke škole „Stevan Mokranjac“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *