OBELEŽEN JUBILEJ ŠKOLE U KORBOVU

korbovo-skolaHimnom „Bože pravde“ u mesnom Domu kulture u Korbovu počela je  svečana akademija kojom je osnovna škola „Hajduk Veljko“ obeležila je 170 godina uspešnog rada. Ostalo je zapisano da je školske 1845/1846 . godine učenike prve generacije prozvao tadašnji učitelj Ivko Milošević iz Desine.

Učio je Bogosloviju, plata mu je bila  35 talira , a u školi  u Korbovu imao je jedno odeljenje. Stotinu deset godina kasnije, odnosno 1956. Korbovo je i dalje bilo bez struje, ali ne i bez  đaka. Njima je pod svetlošću petrolejki nova znanja prenosio tada devetnaestogodišnji učitelj Ljubomir Mićećelović koji se u rodno selo vratio nakon završetka Učiteljske škole u Negotinu.

-U trošnoj školskoj zgradi nastava se odvijala u tri učionice, ali i u tadašnjim kafanama Jovanović i Popović jer nije bilo dovoljno mesta za sve učenike. To nam nije smetalo da radimo u dve smene jer su tadašnje generacije bile „gladne“ znanja – sa setom se seća Mićićelović (80) koji penzionerske dane provodi u Negotinu.

Preteča današnje školske zgrade sagrađene 1967. godine na istom placu bio je stari objekat porušen 1902., a novi  je sagrađen iste godine.

– Danas je u klupama 67 đaka koji ulažu maksimalne napore da budu marljivi u učenju i radu. Mi smo mala škola u kojoj su kabineti opremljeni svim neophodnim učilima. Jedino nas brine oseka đaka – kazala je Jelena Marković, direktorka OŠ „Hajduk Veljko“.

Škola u Korbovu odgovara svim izazovima savremenog doba, od manjka učenika , do tehnoloških inovacija, a kada je potrebna ne izostaje podrška lokalne samoprave.

– Naša je obaveza da pomažemo svim školama u opštini Kladovo. Smatram da smo uspostavili partnersku saradnju i to uspešno funkcioniše na obostrano zadovoljstvo -istakao je Miroslav Jonašković, član Opštinskog veća zadužen za prosvetu.

Status osmoljetke škola  u Korbovu dobila  je u leto 1950. godine, a u sastavu matične škole rade izdvojena odeljenja u naseljima Rtkovo i Vajuga.

One comment on “OBELEŽEN JUBILEJ ŠKOLE U KORBOVU

  1. Ucitelj u korbovu bio je i prvak radikalne stranke ljuba ramadanovic otac veljka ramadanovica osnivaca prve srpske skole za slepe u srbiji

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *