U BORU OD GRIPA OBOLELO 120 LJUDI

Dr Javorka Stankulić

Dr Javorka Stankulić, rukovodilac  Centra za preventivnu zdravstvenu zaštitu borskog Doma zdravlja izjavila je za nedeljnik “Timočke” da je na osnovu kliničke slike u Boru od gripa obolelo 120 osoba. Među obolelima najviše je ljudi starosti između 30 i 59 godina, a i među decom najnižih uzrasta ima veliki broj obolelih.

–  Sigurno  ima mnogo više obolelih, koji se  nisu javili ili su iz nekih drugih razloga pod drugom šifrom zbog verovatno već komplikacija koje su nastupile i zbog date terapije. Jedina zaštita pre nego što nastupi epidemija je vakcina koji treba primiti u oktobru ili novembru jer je neophodno da od trenutka primanja vakcine prođe dve do tri nedelje kako bi se stvorila dovoljna količina antitela koja može da odbrani organizam   – kazala je dr Stankulić.

Simptomi  usled oboljenja od virusa gripa tipa A su  visoka temperatura 39 i veća, bol u mišićima, ruku i nogu, malaksalost,  slabost,  klonulost,  gubitak apetita,  glavobolja naročito pri pogledu u stranu , kašalj suv ili sa sekretom, gušobolja,  a može se javiti i bol u grlu.

-Ishranu je neophodno pojačati svežim voćem i povrćem  i zimnicom koja obiluje vitaminima. Važno je mirovanje. Ne treba zaboraviti da vakcina ne štiti 100 posto, kao nijedan lek,  ali u najvećem procentu i  ako se osoba koja je primila vakcinu  razboli mnogo će to lakše podneti, trajaće kraće i proći bez komplikacija – dodaje naša sagovornica.

Zbog velikog broja obolelih od gripa i mogućeg širenja respiratornih infekcija zabranjene su  posete u  Opštoj bolnici u Boru.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *