OBOLJENJA IZAZVANA BAKTERIJOM HAEMOPHILUS INFLUENZAE

Hemofilus influence je mikroorganizam koji se nalazi u sluzokoži gornjih disajnih puteva kao redovan stanovnik, kao prolazna mikroflora, ali i kao prouzrokovač oboljenja sa lakšom ili težom kliničkom slikom, uglavnom kod  dece, ređe kod odraslih. U prevakcinalnoj eri opisivan je kao jedan od vodećih patogena za ozbiljna oboljenja kod dece kao što je meningitis.

Mikroskopski pregledom uočavaju se  gram negativni sitni bacili različite dužine. Za svoj rast zahtevaju specijalne uslove koji se u laboratoriji obezbeđuju korišćenjem kvalitetnih bakterioloških podloga   U ovom rodu ima više vrsta, a najveći značaj ima Haemophilus influenzae , koji  je   je patogen isključivo za ljude. Ova bakterija se prenosi kapljičnim putem, udisanjem infektivnih kapi , nosno-ždrelnog ili sadržaja iz oka.  Moguć je indirektan način prenošenja infekcije ako se koriste zajednički ubrusi. Verovatnoća pojave oboljenja povećava se kod dece od 2-3 godine zbog slabijeg imuniteta. Kod dece u prva 2 meseca oboljenja su retka jer su deca zaštićena majčinim antitelima.

Oboljenja koja najčešće izazivaju su: meningitis –zapaljenje mekih moždanica, najčešće kod dece između 6 meseci i 2 godine, zapaljenje srednjeg uha, zapaljenje sinusa, upala sluzokože oka – konjuktivitis.  U zavisnosti od zahvaćenog organa ili sistema , simptomi su različiti . Obično se javlja sekret iz nosa, crvenilo beonjača sa gnojavom sekrecijom iz oka, do ozbiljnijih manifestacija sa povišenom temperaturom i zapaljenjem mekih moždanica-meningitis. Ukoliko se ne postavi dijagnoza na vreme , može dođi i do proboja u krvotok, posebno kod osoba koje imaju oštećen imunitet.

U mikrobiološkoj laboratoriji ZJZ “Timok“ vrši se kompletna dijagnostika, od uzorkovanja do identifikacije.

Za bakteriološku dijagnozu  se koristi bris nosa (nazofaringelni bris), bris oka, ispljuvak, gnoj, krv, likvor.

Oboljenja izazvana ovim mikroorganizmom leče se po rezultatu antibiograma (test osetljivosti na antimikrobne lekove), u konsultaciji sa lekarom.

Stopa smrtnosti kod nelečenih meningitisa izavanih hemofilusom influence je bila jako velika do pojave vakcine. Primenom vakcine protiv ovog uzročnika smanjen je broj obolelih.

ZZJZ „Timok“ Zaječar

Centar za mikrobiologiju

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *