ODLUKE DONETE NA IVICI KVORUMA

BOR-Jučerašnjoj šestoj po redu sednici Skupštine grada Bora predhodio je bojkot odbornika opozicije koji su neposredno pred početak sednice ispred zgrade Gradske skupštine u Boru iskazali nezadovoljstvo zbog toga što nisu dobili odgovore na mnoga važna pitanja koja su uputili nadležnima u borskoj lokalnoj samoupravi.

-Od deset odborničkih pitanja koliko sam postavio Gradskoj upravi u Boru dobio sam odgovor samo na pet. To je samo dokaz da se mi kao odbornici ne poštujemo od strane vlasti , ali to nije nista novo, jer se odluke o budućnosti grada Bora i ne donose u ovom parlamentu, već u prostorijama bivše borske Jugobanke. Nema odgovora na pitanje ko i kako koristi prostorije Doma kulture u Boru, koji je građen iz samodoprinosa i pripada svim građanima ovoga grada-tvrdi Dragan Marković, odbornik koalicije„Mi ili oni-ujedinjeni za Bor“ i dodaje da nije normalno da za projektno sufinansiranje medija preko 60  posto novca odlazi van Bora.

Odbornici vladajuće većine su na sednici usvojili  odluku o završnom računu grada za 2018. godinu po kome je u prošloj godini ostvaren prihod gradskog budžeta u iznosu od  2,3 milijarde dinara, dok su rashodi bili dve milijarde i 71 milion dinara.

– Budžet grada Bora nikada nije veći bio nego u 2018. godini. Po izveštaju revizora on je balansirano i odgovorno  korišćen, što nam je omogućilo da napravimo plan i program uređenja grada i sela, da nastavimo sa asfaltiranjem ulica i uređenjem komunalne infrstrukture, ali da rešavamo i  istorijske probleme koje smo zatekli u borskom javnom sektoru, jer problem Apotekarske ustanove i “Toplane” nije od juče-kaže Aleksandar Milikić, gradonačelnik Bora.

Dr Predrag Balašević bio je jedini odbornik opozicije koji je prisustvovao skupštinskom zasedanju samo da se odluke ne bi donosile bez kvoruma, jer je predsednik Skupštine grada Bora Dragan Žikić, par puta  i prekidao sednicu kako bi  uspostavio kvorum.

-Naš budžet je i dalje opterećen subvencijama. Pojedina javna preduzeća i dalje ne mogu obavljati svoju funkciju bez pomoći iz budžeta grada. JKP “Toplana”, “Vodovod” i “Zoološki vrt” prikazuju da posluju pozitivno, jer subvencije prikazuju kao prihod. Plašim se samo da vrlo brzo naša “Toplana” ne ode u stečaj,  jer na ovakav način ona ne može da funkcioniše-smatra Balašević.

Odbornici su usvojili i predlog odluke o lokalnom ombudsmanu (zaštitniku građana) grada Bora, kao i izveštaje o radu Gradske uprave i Pravobranilaštva grada Bora za 2018. godinu.

– Od 87 miliona dinara koliko je iz gradskog budžeta izdvojeno za naknade građanima od ujeda pasa lutalica samo je 37 miliona dinara otišlo oštećenim građanima, dok je ostatak novca dat za sudske takse i troškove izvršitelja. Na jednoj od narednih sednica Skupštine grada Bora ću tražiti odgovornost gradskog pravobranioca i njegovog zamenika, jer su oni dužni da štite interese grada i gradskog budžeta-naglasio je prvi čovek Bora.

Na sednici su između ostalog, usvojeni i predlozi o Programima rada javnih ustanova, kao i Predlog Programa podrške za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja za grad Bor za 2019. godinu, po kojoj je predviđeno 25 miliona dinara.

Usvojen je i  predloge rešenja o imenovanju direktora Turističke organizacije “Bor” koju će obavljati dosadašnji v.d. direktora ove ustanove Maja Bakoč, dok će u “Biznis inkubator centru Bor” dosadašnjeg v.d. direktora Anabelu Stojanović, zameniti Radoica Trailović.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *