ODRŽANA 20. LIKOVNA KOLONIJA “EHO MUZIKE“

NEGOTIN – Osmoro umetnika iz  Beograda, Šapca, Vršca i Niša ovog leta u Negotinu spojili su Dom kulture “Stevan Mokranjac” i “Eho muzike”, likovna kolonija koja se u slavu umetnosti organizuje već 20 godina. U okviru kolonije “Eho muzike” u Negotinu stvaraju akademski slikari iz Beograda: Tatjana Pejović, Gordana Miletić, Radovan Mića Trnavac, Tara Karamatijević, ali i Slobodanka Šefer iz Šapca, Javor Rašajski iz Vršca i Nišlija Aleksandar Pavićević. Domaćin ovogodišnjoj selekciji je negotinski slikar, mr Milan Radosavljević, urednik likovnog programa ovdašnjeg Doma kulture.

-Kroz koloniju je prošlo zaista mnogo umetnika, a stvoren je pozamašan fond umetničkih dela koji broji oko 430 slika, skulptura, crteža, digitalnih printova, fotografija i tako dalje. Zahvaljujući tome mi imamo priliku da sve naše javne ustanove u gradu imaju određeni broj tih dela koja praktično krase njihove prostore – kaže mr Milan Radosavljević.

Likovna kolonija “Eho muzike” potvrdila je da kulturni život u Negotinu ne jenjava ni tokom leta, i da je ona prilika i za razmenu iskustva i za druženje. Lepota prirode, ali i raznovrsni umetnički izrazi, različitih kolorita i tehnika iznedriće i ovoga puta brojna dela koja će obogatiti zbirku negotinskog Doma kulture.

-Mokranjac u Rukovetima sledi prirodnu frekvenciju, što mi daje posebnu inspiraciju.  Matematika i muzika uostalom sarađuju, usko su vezane. Sekvence zlatnog preseka svuda su prisutne – kaže Tatjana Pejović iz Beograda.

Ova akademska slikarka i specijalista menadžer kulture i umetnosti, u jednu od slika utkala je Mokranjčeve autografe Druge i Osme rukoveti i Fibonačijevu sekvencu, a na drugoj je, na  impregniranoj goveđoj koži naslikala portret Mokranjca.

-Koža je najstariji materijal, kao i kamen, sve trpi. Portugalski moreplovci i danas plove po mapama na koži. Koža diše, a Mokranjac je na koži jer je proživeo, doživeo, ostavio pečat -dodaje Pejovićeva.

Sva dela nastala na ovoj likovnoj koloniji, po tradiciji, biće predstavljena javnosti već u septembru, na festivalu „Mokranjčevi dani“ u Negotinu, koji se u slavu Stevana Stojanovića Mokranjca organizuje po 53. put.

S.M.J.

“Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je od strane opštine Negotin. Stavovi izraženi u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.“

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *