POST U SLUŽBI ZDRAVLJA

Post je zdrav i za vernike i za one koji to nisu, ali samo u slučaju da je u ishranu uključen dovoljno veliki broj namirnica adekvatno pripremljenih. Trebalo bi da postoji period prilagođavanja, sedam do deset dana, tokom kojih treba smanjiti korišćenje onih namirnica koje se ne jedu tokom posta (namirnice životinjskog porekla). Takođe treba korigovati i način pripreme namirnica, odnosno izbegavati prženje i pohovanje namirnica. Tokom ovog perioda u narodu poznatom kao “Beli mrs” treba koristiti namirnice kao što su: mladi sir, kiselo mleko, jogurt, piletina i ćuretina (namirnice sa manjim procentom masnoće). Pre početka posta trebalo bi se konsultovati sa izabranim lekarom, kao i uraditi neophodne laboratorijske analize krvi i mokraće.

Zbog porasta slučajeva gojaznosti poslednjih godina, beležimo poražavajuće podatke po kojima smo vodeća nacija po stopi umiranja od kardiovaskularnih bolesti, starijih od pedeset godina. Imamo  700 000 obolelih od šećerne bolesti, kao i 2 500 000 stanovnika sa visokim krvnim pritiskom. Našu današnju ishranu karakterišu nepravilni, neredovni i nedovoljno izbalansirani obroci. Previše masnoće, mesa, hleba a malo mlečnih proizvoda, voća i povrća.

U jelovnik u toku posta treba uključiti integralne žitarice, raznovrsno voće, koštunjavo voće (badem, orah, lešnik..), mahunarke kao odličan izvor proteina u ovom periodu, kao i neizostavnu ribu. Obroke pripremati na nerafinisanim uljima i biti umeren sa skrobnom grupom (krompir, kukuruz).

I baš ovakav način ishrane smanjuje rizik od pojave gojaznosti, dijabetesa, kardiovaskularnih bolesti i određenih vrsti raka. Tako da je post više od preporuke.

Riba je nepravedno zapostavljena u našoj ishrani a višestruko je korisna za organizam. Sadrži vitamine B grupe, vit D, kalcijum, omega 3 masne kiseline kao i preko 20% proteina. Što je sve skupa čini gotovo savršenom namirnicom.

Omega 3 masne kiseline pozitivno utiču na nivo lošeg holesterola, tako da su odlična prevencija za bolesti srca i krvnih sudova. Pomažu mozgu da bolje iskoristi serotonin, tako da sa ribom dolazi i bolje raspoloženje.

Post se ne preporučuje deci, trudnicama, dojiljama, starijim osobama, bolesnim osobama u zavisnosti od vrste zdravstvenog problema, ali i osobama koje obavljaju teške fizičke poslove.

Korist od posta ne ograničavaj samo na uzdržavanje od jela, zato što je istinski post udaljavanje od zlih dela.

ZJZ “Timok” Zaječar

Odsek za promociju zdravlja

Savetovalište za pravilnu ishranu

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *