POVEĆANJE CENA KOMUNALNIH USLUGA U BORU?

Tri javno komunalna preduzeća, „3.oktobar“, „Vodovod“ i „Toplana“ zatražiće od Gradskog veća saglasnost za povećanje cena njihovih usluga u rasponu do 20 odsto, potvrdio je za nedeljnik „Timočke“ Aleksandar Milikić, gradonačelnik grada Bora.

– Tačno je da se planira izmena komunalnih cena i usluga i ovih dana smo dobijali nekoliko predloga od strane javnih preduzeća, kada je reč o promenama cena komunalnih usluga  a stručne službe i odeljenja grada Bora  će sagledati koliko je to opravdano. Poslovanje komunalnih preduzeća  je na granici rentabilnosti, jedino kada je reč o JKP “3.oktobar”, tu je situacija malo bolja.  Poslednje menjanje cena je bilo 2015. godine, i od tada je porasla i cena uglja, struje i goriva.  Maksimalno odobreno povećanje je do 20 odsto –kazao je Milikić.

Gradonačelnik je naglasio da su ova javna preduzeća  u prethodnih godinu i po dana iskazale promene u načinu i poboljšanju poslovanja.

-Bez promene cenovne politike ne može se uraditi bitnija promena u radu i funkcionisanju javnih preduzeća. Prošle godine smo izdvojili sredstva za rekonstrukciju kotlova, ove godine ćemo rebalansom predvideti  sredstva za rekonstukciju B magistrale, i investiramo u podizanje kvaliteta sistema i grejanja. Isto tako rekonstrukcijom 20 kilometra, radili smo gradske magistralne vodovodne mreže, kako bi smanjili gubitke, ali je sve to nedovoljno da mi zaista omogućimo našim građanima kvalitetnije usluge. Lično nisam zadovoljan grejanjem i situacijom kako to funkcioniše u gradu, isto tako građani nisu zadovoljni i to moramo menjati – rekao je Milikić.

Prvi čovek Bora je izjavio da ne podržava povećanje cene komunalnih usluga, ali je naglasio da su preduzeća  u vrlo teškoj situaciji i da imaju ozbiljan problem u poslovanju.

– Radimo na izradi lokalne socijalne karte, gde ćemo sve naše sugrađane, koji su korisnici najnižih primanja i penzija osloboditi određenog procenta plaćanja komunalnih usluga. Za sve subvencije koje dajemo iz budžeta, moramo misliti i na naše sugrađane i najugroženije kategorije građanstva ćemo osloboditi  dela plaćanja komunalija – rekao je Milikić.

On je istakao da je cena kubika vode u jednom gradu u okruženju dostigla 120 dinara dok  u Boru kubik vode košta 50 dinara.

–  “Toplana” nikad ranije nije prihvatila odgovornost za prekid snabdevanja toplotnom energijom. Zahtevao sam da preuzmu odgovornost za ono što rade. Ove godine su bili umanjeni računi za isporuku toplotne energije jer neko nije odradio svoj posao i smatramo da je to odgovorno ponašanje. U “Toplani”, “Vodovodu” i “3. Oktobru” su smanjili broj zaposlenih za po 20 radnika-dodaje Milikić.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *