POVEREN PRIVREMENI PREVOZ PUTNIKA

BOR-Iako su se na dnevnom redu ovonedeljne, prve sednice lokalnog parlamenta u ovoj godini, našle samo tri tačke, među odbornicima vladajuće većine i opozicije  vođena je dvočasovna žustra rasprava.

Većinom glasova usvojen je Predlog Odluke o privremenom poveravanju prevoza putnika na gradskim i prigradskim linijama na teritoriji opštine Bor. Preduzeću Bortravel,  koje je i do sada obavljalo prevoz, biće poveren ovaj posao do okončanja tendera. Predsednik opštine Bor Aleksandar Milikić naglasio je da je lokalna samouprava po zakonu dužna da obezbedi minimum prevoza i da je razlog kašnjenja raspisivanja javne nabavke isključivo tehničke prirode, dok su odbornici opozicije tražili detaljnije obrazloženje i oštro kritikovali kašnjenje nabavke i  pozvali nadležne na odgovornost.

– Ako se za javni prevoz izdvaja oko osam ili  devet odsto od ukupnog budžeta, koji iznosi nešto više od dve milijarde dinara,to nije obično pitanje i odluka koje se može usvojiti bez obrazloženja -naglasio je Dragan Marković,odbornik DSS-a.

Blagoje Spaskovski,  šef odborničke grupe SNS-a pojasnio je prisutnima zbog čega se kasnilo.

-Sagledavajući  budžet, vodili smo računa da iz njega, ali ne na uštrb drugih, izdvojimo sredstva da bi upravo penzioneri   stariji od 65 godina , kao i naši srednjoškolci i osnovci,  imali besplatan prevoz. Kasnilo se da bi se zadovoljili ti ciljevi i to je današnja tema . Morali smo prvo da usvojimo budžet ,koji je odlično urađen i sve pohvale za sve one koji su radili na njegovoj izradi. Pre plana usvajanja javnih nabavki nismo mogli da objavimo tender za prevoz i to je glavni razlog za kašnjenje-tvrdi Spaskovski.

Po rečima Ljubinke Jelić,načelnice opštinske uprave, budžet je stupio na snagu osam dana od dana usvajanja,odnosno 6. januara, dok je  javna nabavka  raspisana i objavljena 10. januara na portalu javnih nabavki i na sajtu Opštine Bor.

-Trideset dana od 10.januara je 10. februar. Oko  dva dana je potrebno da se pripreme odluke i  razmotri pristigla dokumentacija , tako da negde realno, po rokovima koje  propisuje Zakon o javnim nabavkama, ugovor sa novim prevoznikom možemo zaključiti oko 20. februara-kaže Jelićka.

Odbornici lokalnog parlamenta usvojili su i Plan generalne regulacije gradskog naselja Bor, kojim se predviđa mogućnost izgradnje mnogih industrijskih i stambenih objekata.

-Jako je bitno za opštinu Bor, kao i za sve građane, da se ovako jedan planski dokument danas donosi. Ovim dokumentom opština Bor stvara ambijent i povoljnu poslovnu klimu da se dovedu investitori-kaže Milikić.

Odbornici Skupštine opštine Bor su većinom glasova usvojili i Lokalni akcioni plan zapošljavanja za 2018.godinu, kojim su predviđena sredstva od 30 miliona dinara za programe samozapošljavanja, novozapošljavanja, stručne prakse i javne radove, što je daleko više u odnosu na 2017. godinu kada je za tu namenu bilo predviđeno 13 miliona dinara.

-Zahvaljujući sredstvima iz republike i budžeta Opštine, prošle godine je radno angažovano nešto manje od 300 ljudi, dok će po procenama za ovu godinu taj broj iznositi oko 500 lica,što je ogroman pomak-kaže Dobrica Đurić, predsednik Lokalnog saveta za zapošljavanje.

M.M

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *