PRIHVATILIŠTE ZA PSE LUTALICE

Na Velikim livadama u blizini Majdanpeka krajem maja počela je izgradnja privremenog prihvatilišta za pse lutalice. Na taj način počelo je sistemsko rešavanje jednog od većih komunalnih problema ove sredine, budući da je poslednjih godina znatno povećan broj njihovih napada na ljude, pa i ujeda zbog kojih su velika budžetska sredstva odlazila na ime isplate naknade. Samo od početka ove godine u Higijensko – epidemiološkoj službi majdanpečkog Doma zdravlja “Dr Veroljub Cakić”  evidentiran je 31 slučaj ujeda pasa lutalica.

Rešavajući problem, a i kako bi se zbrinule napuštene životinje i uklonile sa ulica, a tako sprečile i posledice po zdravlje i bezbednost ljudi, opštinske vlasti su u saradnji sa organizacijama za zaštitu životinja pristupili ovom poslu i adaptaciji postojećih objekata na Velikim livadama, udaljenim tri kilometra od grada, u okviru kojih će biti 80 boksova, a sa idejom da se radi na obezebđenju trajnog rešenja kroz gradnju prihvatilišta za 200 pasa lutalica u Ravnoj reci za koje postoji, ali tek treba da se obezbedi adekvatna lokacija.

Nagovešteno je da bi prve životinje u privremenom prihvatilištu trebalo da se nađu već 1.jula, a nadležni će se pobrinuti da one tamo imaju sve potrebne uslove. Na pripremi i radovima na adaptaciji objekata koji će biti pretvoreni u prihvatilište za odbačene i pse lutalice angažovana su lokalna javna preduzeća, „Vodovod“  i Javno stambeno i preduzeće za građevinsko zemljište i puteve. Predviđena vrednost investicije je 6,5 miliona dinara, a više je nego izvesno da će nakon obezbeđenja prihvatilišta  lokalna samouprava morati da izdvoji dodatna sredstva za njegovo funkcionisanje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *