PRVA FAZA KOMASACIJE U SOKOBANJI

U prostorijama osnovne škole u Belom Potoku  počelo je sređivanje faktičkog stanja za deo katastarske opštine Beli Potok. To podrazumeva da će učesnici komasacije da se izjašnjavaju  da li se stanje iz katastra slaže sa stanjem na terenu kada su u pitanju vlasništva parcela. U toku uvrđivanja faktičkog stanja učesnici komasacije mogu da sređuju imovinsko-pravne odnose koji su nerešeni. Moći će da vrše sprovođenje ugovora koji su zaključeni pismeno ali nisu overeni, zatim usmene ugovore o kupoprodaji gde je izvršena kupoprodaja.

-Ovaj proces je višestruko koristan za učesnike komsacije. Pre svega, zbog same komasacije gde će vlasnici parcela na komasacionom području nakon završetka celog procesa dobiti, krupniju parcelu, u slučaju da su imali nekoliko sitnijih, pravilnog oblika i sa pristupnim putem. Takođe, tokom ove faze moći da se reše imovinsko-pravni odnosi potpuno besplatno bez plaćanja bilo kakvih taksi i plaćanja troškove overe ugovora-  kaže Miroslava Opačić, predsednik komisije za komasaciju u Sokobanji.

Rok za završetak ove faze je tri meseca.

Života Živanović iz Belog Potoka, jedan od vlasnika parcela u komasacionom području kaže da je komasacija pozitivna stvar i da je šteta što to nije ranije urađeno.

-Uređenje zemljišta mnogo znači, ja sam imao prilike da radim na komasiranom području i mogu da kažem da je mnogo lakše i jeftinije raditi na takvim parcelama. Nema trnja, nema dodatnog zadržavanja u vreme oranja, setve , sređivanja zemljišta a samim tim su i troškovi znatno manji –  kaže Živanović.

Prostor koji će biti obuhvaćen komasacijom je potez od Sokobanje do Bovanskog jezera u površini od 956 hektara i obuhvata delove sedam katastarskih opština. U pitanju je područje sa najplodnijom zemljom na teritoriji opštine Sokobanja koje je dobrim delom poplavljeno u periodu godine kada ima više padavina i kao takvo je neupotrebljivo. Cilj ove komasacije je rešenje ovih problema kroz uređenje korita reke „Moravice”, formiranje sistema za navodnjavanje i odvodnjavanje kao i formiranje oblika i ukrupnjavanje parcela.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *