PRVA ODLUKA KA REKONSTRUKCIJI SISTEMA ZA DALJINSKO GREJANJE

Majdanpek– Ovonedeljna, 61.sednica Opštinskog veća u Majdanpeku protekla je u znaku priprema za predstojeću sednicu opštinskog parlamenta i donošenja niza važnih odluka od značaja za finansiranje poljoprivrede u ovoj godini, ali i sve one koji u vantelesnoj oplodnji vide šansu da se ostvare kao roditelji.

Članovi Opštinskog veća su potvrdili odluke sa prethodne, telefonskim putem održane sednice, na kojoj je odlučeno o privremenom finansiranju sportskih organizacija, do odluke po konkursu. Usvojen je Izveštaj o popisu imovine, obaveza i potraživanja opštine na početku ove godine, kao i nacrt odluke o izmeni odluke o osnivanju Fondacije za lokalni ekonomski razvoj. Prihvaćena je  informacija o usklađenosti planiranih i realizovanih aktivnosti javnih preduzeća u četvrtom kvartalu prošle godine i naglašena potreba blagovremenog rešavanja nenaplaćenih potraživanja, kao i činjenica da je njihovo funkcionisanje nemoguće bez subvencija. Saglasnost je dobio i nacrt odluke o izmeni odluke o visini naknade za prinudno postavljanje profesionalnih upravnika zgrada koju plaćaju vlasnici posebnih delova zgrada i o minimalnom iznosu izdvajanja na ime troškova investicionog održavanja zajedničkih delova zgrada, te odluke o izmeni odluke o minimalnom iznosu izdvajanja na ime troškova za tekuće održavanje zajedničkih delova zgrada, a u skladu sa izmenjenom prosečnom zaradom za prošlu godinu, zbog čega su ove naknade poskupele u apsolutnom iznosu za dinar do dva. Usvojen je predlog rešenja o imenovanju predsednika i članova komisije za utvrđivanje prioriteta u sufinansiranju aktivnosti na unapređenju svojstava stambenih zgrada.

Izveštaj komisije za izbor programa za sufinansiranje i finansiranje sportskih organizacija i drugih pravnih lica u oblasti sporta iz budžeta opštine u ovoj godini nije usvojen, već zaključak da se postupak izbora odnosno, kompletna procedura, ponovi. Odbijen je zahtev Centra za socijalni rad za dopunskim finansiranjem radova na adaptaciji objekta sigurne kuće uz komentar da su ti troškovi morali da budu u startu predviđeni.

Predlog odluke o stavljanju van snage odluke o osnivanju Fonda za razvoj poljoprivrede i rešenje o stavljanju van snage rešenja o imenovanju Upravnog odbora tog fonda zbog neaktivnosti, nefunkcionisanja i izmenjenih zakonskih rešenja, usvojeni su, a potom i predlog odluke o budžetskom fondu za poljoprivredu i ruralni razvoj. Predlog pravilnika o podsticajima za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednog gazdinstva za nabavku mašina,  opreme i kvalitetnih životinja za unapređenje primarne poljoprivredne proizvodnje usvojen ovom prilikom, omogućiće da se podsticaji koriste prema jasnim kriterijumima koji će onemogućiti preklapanja u finansiranju sa pojedinih nivoa, ili druge zloupotrebe.

Nacrt Odluke o pristupanju realizaciji projekta rekonstrukcije sistema daljinskog grejanja i uvođenja biomase kao dodatnog energenta u gradskom naselju Majdanpek se na dnevnom redu našao posle dužeg sagledavanja mogućnosti za racionalizaciju troškova poslovanja JP koje pruža uslugu daljinskog grejanja i praćenja smernica državne politike u toj oblasti, te ekoloških razloga. Sa još pet opština, ušlo se u državni program Ministarstva energetike i Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima, podržan od nemačke razvojne banke. Ideja je da se kupe i ugrade dva kotla snage 7 MW, vredna 2,5-3 miliona evra.  Potrebna sredstva obezbedila bi se putem kredita za koji bi garant bila država, a koji bi bio na 12-15 godina uz grejs period 3-5 godina i povoljnu fiksnu godišnju kamatu. U čitav postupak uključen je GIZ sa idejom da se razvija sistem oslonca na energente i u pogledu održivosti, a u taj projekat bi moglo da se uđe početkom naredne godine.

Nacrt odluke o ostvarivanju prava na finansiranje troškova vantelesne oplodnje je samo jedna u nizu odluka kojim opština Majdanpek podstiče rađanje, pomaže roditeljstvu i porodicama sa decom. Starosna granica je utvrđena na 45 godina, a kriterijum je da parovi za sobom imaju već tri pokušaja. Pokazalo se, da se u ovoj sredini oko hiljadu žena do te dob,i  još nije ostvarilo u ulozi majke.

Članovi Opštinskog veća usvojili su i nacrt odluke o prestanku važenja opštih i drugih akata donetih u oblasti stanovanja i održavanja stambenih zgrada, jer  su u skladu sa važećim propisima već usvojena nova. Razmotreni su i zahtevi građana.                                                                                         

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *