REBALANS BUDŽETA U MAJDANPEKU

Prošlonedeljna, prva sednica Opštinskog veća u Majdanpeku, u novom sazivu, protekla je u znaku date saglasnosti za drugi ovogodišnji rebalans budžeta, ali i odlaganja odlučivanja po određenim tačkama, poput one o uslovima i načinu snabdevanja toplotnom energijom i o opštinskim administrativnim taksama do bolje pripreme.

Predlog rebalansa, odnosno, Odluka o izmenama i dopunama odluke o budžetu opštine, bazirana je na prihodima od milijardu 52,6 miliona dinara i rashodima od 1,147 milijarde dinara, pri čemu bi potrebna sredstva za finansiranje deficita, od 95 miliona dinara, kao i za otplatu duga po kreditu, bila obezbeđena iz neraspoređenog viška prihoda iz ranijih godina.

Kroz rebalans biće obezbeđena sredstva da se Toplani u Majdanpeku pomogne kod nabavke energenta, za uspešnu grejnu sezonu, zatim još nešto malo para za školski sport, ali i značajna sredstva za poboljšanje zdravstvene zaštite. Tu se planira da se ni jedno od postojećih prava i usluga ne uskrati, a brojna prošire, da se opremi prostor za funkcionisanje rentgen službe, budući da je Ministarstvo zdravlja nabavilo nov digitalni rentgen uređaj, da se potpuno opremi laboratorija kako za neophodne analize pacijenti ne bi bili upućeni na zdravstvene ustanove u Boru i Požarevcu, da se konačno, posle četiri decenije, zameni oprema u kabinetima za fizikalnu terapiju i da se nabave tri nova sanitetska vozila od kojih bi dva bila ležeća za Majdanpek i Donji Milanovac, a treće u seoskoj ambulanti u Rudnoj glavi.

Prilikom obrazloženja predloženog rebalansa, Dragan Popović, predsednik Opštine Majdanpek je istakao obavezu da se sredstva moraju trošiti u skladu sa željama građana, jer su i pare njihove, a da je na onima koji odlučuju samo da ta sredstva rasporede pravilno, jer socijalna pravda mora da postoji.

Odluka o izmenama i dopunama Odluke o uslovima i načinu snabdevanja toplotnom energijom moraće da se doradi budući da je sa sistema daljinskog grejanja već isključen veliki broj korisnika, a da sada vlasnici stanova za zagrevanje koriste drva i ventilacione otvore, jer dimnjaci ne postoje, što stvara opasnost od izbijanja požara. Do neželjenih posledica može dovesti i grejanje tih stanova na struju, pošto postojeća instalacija nije predviđena i ne može da izdrži povećanu potrošnju kakvu zahteva rad velikog broja TA peći i grejalica. Naglašeno je da svaki stan isključen sa sistema grejanja povećava te opasnosti, te da se stoga ova oblast mora pažljivo urediti.

Nacrt odluke o opštinskim administrativnim taksama će se na dnevnom redu naći nakon pribavljanja mišljenja resornog ministarstva i zakonom predviđene procedure, a na ovoj sednici usvojeni su izveštaj i plan rada Predškolske ustanove “Marija Munćan”, a obrazovana je i Komisija za stipendiranje učenika i studenata, zatim Žalbena komisija, a odlučivano je i o više zahteva građana.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *