ŠARČEVIĆ: BORSKI INSTITUT  NA ZAVIDNOM NIVOU

BOR-Iako je nedavno boravio u Boru i obišao borske osnovne i srednje škole, današnja poseta ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladena Šarčevića, bila je usmerena na obilazak visokoškolskih ustanova. Nakon prijema u opštini Bor,ministar je posetio Studentski centar, Institut za rudarstvo i metalurgiju, Tehnički fakultet i budući Dom omladine, koji se renovira i tom prilikom direktoru Mašinsko elektrotehničke škole, Milovanu Božoviću, uručio ključeve automobila  Škode Fabie, koja će koristiti za obuku učenika.

-Mogu da pohvalim sve ono što lokalna samouprava radi kada su u pitanju ustanove. Na nivou prosvete smo dosta toga pokrenuli, kao i mnoge projekte koje moramo da dovršimo, kao što je završetak fasade u OŠ  “Vuk Karadžić”, objedinjena sanacija zgrada u kojima su tri obrazovne ustanove, dve osnovne škole i škola za decu sa posebnim potrebama, ukupno oko 10 000 kvadrata. To su planovi za budućnost, a  pričali smo i o novoj mreži škola, o formiranju saveta roditelja, kao i o mnogim drugim temama koje smo započeli. U našem prošlom viđanju smo više pažnje posvetili prosveti, dok se ovoga puta naša poseta bazirala na univerzitetskom delu. Obišli smo Studentski centar, fakultet i Institut i ono što sam imao prilike da vidim, me uverava da je ovo kvalitetan vid obrazovanja i da je potreba države da se ovakve tehnološke i inženjerske struke razvijaju. Nema nikakve bojazni od racionalizacije ili gašenja smerova, naprotiv, industrijski i rudarski inženjering vezan za IT, je nešto za šta se mogu aplicirati kao novi program. Kapaciteti Studentskog doma su već na gornjoj granici, mladi ljudi koji pored Bora odu u centre Niš, Beograd, prosto ne moraju to da rade. Mogu da pogledaju na Institutu koliko mladih ljudu je doktoriralo, koliko se sada sprema za doktorat i kolko tu mogu imati dobre poslove i što je jako važno, solidne plate i napredovanje u naučno-istraživačkom radu-rekao je minister Šarčević.

Čelnici lokalne samouprave naglasili su da su od prošle posete ministra urađene mnoge bitne stvari.

-Budžetom za 2018.godinu smo predvideli finansijska sredstva, kako bi završili sve ono što smo planirali. Pilot projekat će biti i kupovina udžbenika za učenike od prvog do četvrtog razreda i ovih dana ćemo raspisati javni poziv za nabavku knjiga. U zavisnosti od toga kako se to bude pokazalo, narednih godina ćemo proširiti i omogućiti besplatne udžbenike i za učenike starijih razreda-kazao je Aleksandar Milikić, predsednik opštine Bor.

Milikić je dodao da će opština Bor u narednom periodu početi sa uređenjem školskih dvorišta u cilju veće bezbednosti dece.

M.M.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *