“SAZNAJ SVOJ STATUS”

Svetski dan borbe protiv HIV/AIDS ove godine se obeležava pod sloganom “Saznaj svoj status”. Tim povodom svi zainteresovani  mogu  besplatno da se savetuju i testiraju na HIV, u subotu 1. decembra, u Zavodu za javno zdravlje “Timok“ u Zaječaru, ul. Sremska 13, u periodu od  9  do14 časova.

Kao i prethodnih godina,  na Svetski dan borbe protiv HIV-a, želimo da skrenemo pažnju na javnozdravstveni značaj HIV pandemije, podsetimo na značaj prevencije, ranog otkrivanja i lečenja . SIDA ili AIDS predstavlja skraćenicu za sindrom stečanog gubitka imuniteta (stečanog gubitka sposobnosti imunološke odbrane). Ova pojava predstavlja kasnu kliničku fazu infekcije virusom imunodeficijencije ljudi (HIV). Iminološki sistem je jedan od najznačajnijih sistema u našem organizmu, jer je odgovoran za borbu protiv infekcija i bolesti. Virus HIV-a izaziva propadanje imunološkog sistema razarajući njegove ćelije. Posledica toga je gubitak sposobnosti odbrane od bilo koje druge infekcije. Od trenutka prodora virusa HIV-a u organizam do  pojave prvih simptoma bolesti može da prođe desetak, pa i više godina.U ovom periodu je vrlo važno što ranije uraditi test na HIV, jer jedino tako može da se otkrije infekcija, a ranom primenom terapije može da se odloži klinička manifestacija same bolesti. Takođe, poznavanje HIV statusa, sprečeva se i dalje širenje, pa je značajno i za prevenciju ove bolesti.

HIV se može preneti:

  • Seksualnim kontaktom bez kondoma,
  • Preko zaražene krvi – kontakt oštećene kože sa zaraženom krvlju ( najčešće upotrebom korišćenog pribora za ubrizgavanje droge),
  • Sa majke, inficirane HIV-om, na dete (tokom trudnoće, porođaja, dojenja)

HIV se ne može preneti: putem vazduha, kijanjem, kašljanjem, rukovanjem, grljenjem, ljubljenjem i drugim uobičajenim kontaktima, preko predmeta, korišćenjem javnih toaleta, bazena …

Poslednjih godina primena antiretrovirusne terapije u lečenju obolelih od SIDE daje sve bolje rezultate. Ona omogućava dugotrajnu kontrolu bolesti, tako što značajno smanjuje količinu virusa u krvi, a samim tim i infektivnost obolelog, tj. mogućnost širenja infekcije. Rezultati terapije su najbolji ako se započne u prvih šest meseci od infekcije, pa je zato i slogan ovogodišnje kampanje SAZNAJ SVOJ STATUS ! Svako testiranje treba da bude praćeno i savetovanjem. U Zavodu za javno zdravlje Timok Zaječar, inače postoji Savetovalište za HIV, gde svakog radnog dana svi zainteresovani mogu besplatno da se testiraju na HIV.

Centar za prevenciju i kontrolu bolesti

Zavod za javno zdravlje „Timok“ Zaječar

 

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *