SLATINJANI REAGOVALI NA AEROZAGAĐENJE

Boban Milojković

Meštani borskog sela Slatina reagovali su po pitanju aerozagađenja u prethodnom periodu i kako tvrdi Boban Milojković, predsednik Saveta MZ Slatina  uputili su pismo upozorenja Ziđin Cooper Bor.

-Poslali smo pismo upozorenja Ziđinu da u slučaju da se ne odazovu i ne smanje zagađenje da ćemo preduzeti radikalnije mere, odnosno da ćemo blokirati put Slatina-Bor. Oni su se odazvali u periodu od dva dana i pozvali nas na razgovor i dobili smo čvrsto obećanje da će smanjiti zagađenje na minimalno dozvoljene granice. Rekli su da će zaustaviti topionicu da sagledaju stvari,  ali su nam takođe kazali da ne mogu skroz očistiti vazduh iznad Bora. Isto su nam objasnili da rade na projektu za fabriku za prečišćavanje industrijskih voda, što se radi u Kini, kao i da će projekat  biti gotov za par meseci a njegova realizacija, odnosno izgradnja fabrike do kraja sledeće godine. Isto tako rade na proširenju kapaciteta za fabriku sumporne kiseline da može da primi sav dim i  preradi ali to isto u nekom periodu od godinu i po dana – kazao je Milojković.

On je naglasio da su predstavnici Ziđina ispoštovali dato obećanje i da sada ima manje dima nego ranije ali i najavio radikalnije mere ukoliko se povećano aerozagađenje ponovo desi.

– Održali su deo obećanja ali mislim da to nije dovoljno, što pokazuju merne stanice. Tražimo čist vazduh iznad Bora i okolnih sela i svakako da ćemo ponovo reagovati ukoliko bude povećanog zagađenja. Ukoliko se ponovo desi prekomerno zagađenje, kontaktiraćemo i druga sela Veliki Krivelj,  Oštelj, Bučje i u dogovoru sa njima ćemo odlučiti kako ćemo radikalizovati protest  – kaže Milojković.

Predsednik Saveta MZ Slatina je naglasio da imaju odličnu saradnju sa predstavnicima Ziđin Cooper Bor kao i Rakite.

– Osam ljudi iz sela se zaposlilo u poslednja dva meseca u Ziđinu, a u proteklih šest godina se uposlilo samo šest ljudi. Mislimo da je to dobar napredak i da u Ziđinu vode računa o zapošljavanju lokalnog stanovništva. Imamo odličnu saradnju i sa Ziđinom Cooper i sa Rakitom. Iz Rakite su nam takođe kazali da će im trebati iskusniji stariji radnici kada krene izgradnja pratećih pogona koji idu uz rudnik,  Flotacije i drugih objekata – kazao je Milojković.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *