U GRADSKOJ KASI 2,5 MILIJARDE DINARA

Odbornici Skupštine grada Bora usvojili su na današnjoj sednici predlog odluke o budžetu za 2019. godinu koji je projektovan na 2,5 milijarde dinara i predlog zaklučka o usvajanju izveštaja o izvršenju budžeta  za devet meseci ove godine. Opozicija je najviše zamerki  imala zbog kasne  dostave materijala i kratkog roka za pregled dokumentacije.

-Pre nedelju dana smo dobili materijal, između ostalog, i predlog odluke o budžetu, da bi se nakon nekoliko dana još toliko materijala podelilo odbornicima. Najžalosnije je što smo tek juče ponovo dobili budžet. Šta se desilo u međuvremenu pa da se budžet donosi po hitnom postupku – upitao je na sednici odbornik Dragan Marković.

Sednicu je na početku iz istih razloga napustio odbornik Saša Stanković.

Aleksandar Milikić, gradonačelnik grada Bora naglasio je da je budžet razvojni i da se dosta vodilo računa o socijalnoj oblasti, kapitalnim investicijama, funkcionisanju javnih preduzeća, obrazovanju.

-Budžet je stabilan, prihodi u budžetu su redovni, trenutno imamo dovoljno sredstava da servisiramo sve obaveze.  Potreba je bila da se oformi realan budžet što smo i uradili. Projektovali smo budžet u zavisnosti od zahteva , realnih potreba i osnovnog funkcionisanja sela i grada. Za socijalna davanja predviđeno je 150 miliona dinara. Za rad Narodne kuhinje 19,8 miliona dinara, populaciona politika 60 miliona dinara,  za nagrade najboljim učenicima i profesorima 5,6 miliona dinara. Pre neki dan je Bor dobio priznanje kao mesto sa najvišim stepenom socijalne odgovornosti  jer smo pokazali da smo u tom delu dosta učinili. Za kulturu se izdvaja 101 milion dinara, što je za 0,4 odsto više nego u 2018. godini. Za sport 177,4 miliona, za  obrazovanje 374,4 miliona, za predškolsku ustanovu „Bambi“ osam miliona dinara više nego ove godine. Za zdravstvo se izdvaja  44,1 milion dinara, gde moram da naglasim da su predviđena sredstva za upošljavanje 10 medicinskih sestara i šest  lekara dok je ove godine bilo izdvojeno novca za rad osam sestara i četiri lekara. Za turizam se izdvaja 52 miliona dinara, a za saobraćaj 488,5 miliona –kazao je Milikić.

Danijela Jovanović, načelnica Odeljenja za finansije obrazlažući izveštaj o izvršenju budžeta za prvih devet meseci ove godine, naglasila je da je ostvaren suficit od 62 miliona dinara.

-Ostvarenje prihoda je 56 odsto planiranih sredstava i u odnosu na isti period prošle godine veći je u ovoj godini za 40 miliona dinara zbog većeg priliva poreza na zarade i većih namenskih transfernih sredstava za devet meseci. Što se tiče rashoda ostvareno je 49 odsto planiranih sredstava za rashode i izdatke. Kreditnih obaveza nema. Kada govorimo o tekućoj rezervi utošena je 93 odsto dok je stalna rezerva ostala neutrošena – rekla je Jovanovićeva.

Prvi čovek Bora je naglasio da je sistem u Toplani nakon subvencija iz budžeta grada stabilizovan, kao i da je neophodna rekonstrukcija B magistrale koja nije rađena 40 godina, za šta se sad i izdvajaju sredstva. On je istakao i da je za javnu rasvetu predviđeno 20 miliona dinara, što se odnosi na proširenje javne rasvete u delovima gde do sada nije postojala.

Obrazlažući stanje u „Toplani“ direktor ovog preduzeća Milutin Simić je istakao da je dosta urađeno kako bi se poboljšalo funkcionisanje ove firme.

-Popravili smo agregat koji nije radio pet godina, uradili remont koji nije rađen 15 godina, remont toplifikacije takođe kod većine podstanica, odradili smo kvalitetne izmenjivače, radićemo sledeće godine i magistralu. Ove godine je stigao kvalitetan ugalj i  toplotna moć je veoma dobra a kada budemo uradili i nadstršnicu smanjiće se i troškovi Toplane, dosta ćemo uštedeti struju i energente. Najveći problem  je plaćanje obaveza za struju.  Sada redovno servisiramo usluge i plaćmo redovno ugalj. Od marta meseca stvoriće se uslovi da plaćamo struju mesečno. Kamate za struju su velike jer se plaćaju dugovanja od ranije – kazao je Simić.

Usvojen je i  predloge rešenja o imenovanju v.d. direktora  Javnog preduzeća za stambene usluge za šta je imenovan Slaviša Frišković, o prenosu javne svojine, o otuđenju građevinskog zemljišta u javnoj svojini, o izmeni rešenja o davanju u zakup građevinskog zemljišta.  S obzirom da je Frišković  član Gradskog veća on je na sednici podneo neopozivu ostavku na tu funkciju.  Usvojen je i predlog  rešenja o imenovanju Opštinskog saveta roditelja, predlog odlke o davanju na korišćenje nepokretnosti u javnoj svojini grada Bora Predškolskoj ustanovi „Bambi“.

Na sednici, između ostalog, usvojeni su i predlozi odluka o lokalnim komunalnim taksama, o javnim parkiralištima, o dimničarskim uslugama, o upravljanu grobljima, sahranjivanju i pogrebne delatnosti na teritroiji grada, kao i o određivanju nadležnog organa za sprovođenje postupka davanja u zakup poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini.

Odbornici su usvojili i predloge rešenja o davanju saglasnoti na programe poslovanja „3. Oktobra“, „Toplane“, „Vodovoda“, „Bogovine“, „Zoološki vrt“, „Biznis inkubator centar“  kao i programe korišćenja subvencija za ova preduzeća.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *