U NEGOTINU ODRŽANA ZIMSKA ŠKOLA ZA POLJOPRIVREDNIKE

Poljoprivredna savetodavna i stručna služba Negotin nastavila je tradiciju organizovanja Zimske škole za poljoprivredne proizvođače serijom predavanja iz svih oblasti agrara. Ovogodišnja Zimska škola okupila je više od 50 učesnika iz naše opštine, a organizovana je u tri tematska dana.

-Moramo malo da mislimo na budućnost. Nije suština edukovati onog koji je već naučio nešto i koji već proizvodi, već gledamo da na našim predavanjima budu prisutni i đaci Poljoprivredne škole, zavisno od tematike i od predmeta. Suština je da đaci čuju ono što ne mogu da čuju u školi, da vide neke napredne tehnologije sa kojima će se suočiti kada završe svoje četvorogodišnje srednje školovanje ili fakultet, da vide i čuju to od ljudi koji primenjuju u praksi-kaže Vladica Gavrilović, direktor Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Negotin.

Stučnjaci ove službe govorili su i o podizanju voćnjaka, uzgoju leske, lateralnim sortama oraha, kao i o bolestima pojedinih kultura i drugim temama.

-Veoma je važno raditi na suzbijanju bolesti koje se javljaju na pojedinim kulturama i koje značajno utiču na smanjenje prinosa, pa smo u tom smislu govorili o pojavi azijske voćne mušice koja preferira područja kakvo je naše. Kako ona štetu pričinjava pred berbu, te zaštita hemijskim sredstvima nije moguća zbog trajanja karence, akcenat je na higijenskim merama koje preventivno utiču na ograničenje populacije ovih insekata, u šta spadaju orezivanje i uklanjanje infestiranih plodova – kaže savetodavac za zaštitu bilja Bojana Filidžanović.

Osim voćarstvu, vinogradarstvu, stočarstvu, ratarstvu i alternativnim kulturama, na ovogodišnjem seminaru bilo je reči i o agrarnoj politici.

-Ove godine smo imali opredeljeno 27 miliona dinara i to za oblast kupovine mehanizacije, za stočarstvo, ratarstvo, povrtarstvo, oprema za pčelarstvo, za razvoj seoskog turizma, za udruženja, organsku proizvodnju, za podizanje novih zasada pod vinovom lozom gde je povraćaj 100 posto subvencija, za podizanje novih zasada voćaka, za kupovinu priplodnih grla, junica, ovaca, nazimica, jagnjadi, matica u pčelarstvu gde je povraćaj do 70 procenata. Ove godine smo imali 335 zahteva, a ovih dana se realizuju poslednji zahtevi- kaže Slađana Stojanović, rukovodilac Odeljenja za društvene delatnosti, privredu i razvoj opštine Negotin, koja je na Zimskoj školi PSSS govorila o agrarnom budžetu i podsticajima za poljoprivrednike.

Učesnici ovog edukativnog seminara bili su u prilici i da se na licu mesta upoznaju sa novim uredbama i pravilnicima, ali i o IPARD programima za podsticaje u EU, zadrugarstvu, seoskim turizmom i drugim važnim temama.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *