UNAPREĐENJE POLOŽAJA SUDIJA PREKRŠAJNIH SUDOVA

Nela Kuburović, ministarka  pravde izjavila je u Kladovu da je konačno  došlo vreme da se unapredi pitanje položaja sudija prekršajnih sudova.

– Nema opravdanih argumenata da se njihov status i plate razlikuju od sudija osnovnih sudova. Ministarstvo pravde prepoznalo ie značaj, ulogu i mesto prekršajnih sudova  jednog od najefikasnijih partnera u funkcionisanju pravosudnog sistema u Srbiji- naglasila je Kuburovićka.

Ona je  učestvovala na Godišnjem savetovanju sudija prekršajnih sudova Srbije i Prekršajnog apelacionog suda koje je održano u kladovskom hotelu „Đerdap“.

– Kao ministar zalagaću se za unapređenje vašeg položaja i radićemo i na unapređenju statusa i povećanja plata ne samo sudija prekršajnih sudova već i sudija Prekršajnog apelacionog suda. Prekršajni sudovi su neizostavna karika u pravosuđu u zaštiti prava građana – obećala je ministarka naglašavajući da su ti sudovi jedan od najznačajnijih činilaca kada je reč o prilivu prihoda u budžet Republike Srbije.

Ministarka je ukazala da su samo za devet meseci ove godine prekšajni sudovi republičku kasu napunili sa  3,5 milijardi dinara.

– U periodu za nama Ministarstvo pravde je ulagalo u poboljšanje uslova rada prekršajnih sudova i to nam se danas uspešno vraća. Ponosna sam na činjenicu da sam imala priliku da otvorim nekoliko novih zgrada prekršajnih sudova, poslednja je bila u Pančevu. U toku je izgradnja palate pravde u Kragujevcu tako da će Prekršajni sud u tom gradu kao i Odeljenje Prekršajnog apelacionog suda da dobiju potpuno nove prostorije -zaključila je Nela Kuburović.

U radu godišnjeg Savetovanja u hotelu Đerdap učestvovalo je više od 250 prekršajnih sudija iz svih krajeva Srbije. Savetovanje im je pružilo mogućnost za diskusiju i razmenu iskustva i najboljih praksi, jer kako je rečeno poverenje građana u pravosudni sistem zavisi od uspešnosti rada  prekršajnih sudija.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *