USVOJEN PREDLOG ZAVRŠNOG RAČUNA BUDŽETA GRADA BORA ZA 2018. GODINU

Gradsko veće grada Bora usvojilo je na današnjoj sednici predlog odluke o završnom računu budžeta grada za 2018. godinu, kao i predloge odluka o naknadama za korišćenje javnih puteva na teritoriji grada i o naknadama za korišćenje javnih površina.

-U 2018. godini ostvareni su ukupni prihodi od 2,3 milijarde dinara, a ukupni rashodi nešto više od dve milijarde dinara, tako da je ostvarena razlika između ukupnih prihoda i primanja i rashoda oko 235 miliona dinara. Ostvaren je suficit u iznosu od oko 349 miliona dinara. Prošle godine je isplaćena zadnja rata kredita iz 2011. godine koji je išao preko Fonda za razvoj, i u 2018. Godini trošena je budžetska rezerva u iznosu od 101 milion i 278 hiljade dinara od planiranih 123 miliona 505 hiljade dinara. Izvršenje budžeta je 73,53 odsto-rekla je Zorana Gajić, načelnica Odeljenja za finansije.

Aleksandar Milikić, gradonačelnik grada Bora je istakao da se punjenje budžeta i njegovo izvršenje u 2018. godini pokazalo  kao dobro u odnosu na planirana sredstva koja su bila u iznosu od oko 2,5 milijarde dinara.

-Evidentno je da se budžet grada Bora iz godine u godinu uvećava što svakako utiče na bolji razvoj grada. Napravili smo nekoliko strateških planova a jedan od bitnijih je petogodišnji plan asfaltiranja i uređenja gradskih i seoskih ulica, a isto tako uporedo radimo i u završnoj smo fazi na izradi plana za uređenje atarskih seoskih puteva, sa ciljem poboljšanja kvaliteta života naših sugrađana kako u gradu tako i u selima -rekao je Milikić.

Većnici su usvojili i predlog operativnog plana odbrane od poplava voda II reda na teritoriji grada kao i predlog programa podrške za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja grada za 2019. godinu. Na sednici je naglašeno da je ovogodišnji fond za poljoprivredu uvećan sa prošlogodišnjih 15 na 25 miliona dinara.

-Ove godine smo uvećali fond za poljoprivredu na 25 miliona dinara a pre dve godine je on iznosio 7,5 miliona dinara. Vodili smo računa da zadovoljimo potrevbe svih zainteresovanih poljoprivrednih proizvođača i podignemo kvalitet njihovih usluga, jer Bor pored rudarstva mora da razvija i poljoprivredu i turizam-dodao je Milikić.

Gradsko veće je usvojilo i predloge rešenja o davanju saglasnosti na programe rada „Narodne biblioteke“, Muzeja rudarstva i metalurgije, Centra za kulturu, Sportskog centra, PU Bambi, Centra za socijalni rad, Doma zdravlja i Turističke organizacije za 2019 godinu.

Takođe su usvojeni predlog rešenja o prestanku funkcije v.d. direktora Turističke organizacije i imenovanju direktora iste,  gde je predložena Maja Bakoč, koja je i do sada rukovodila ovom ustanovom.

Većnici su usvojili i predloge Programa korišćenja sredstava za finansiranje unapređenja bezbednosti saobraćaja na putevima na teritoriji grada za ovu godinu, rešenja o naknadama Stručne komisije i o upućivanju na službeni put u Bugarsku.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *