USVOJEN ZAVRŠNI RAČUN BUDŽETA ZA PROŠLU GODINU

Na sednici Skupštine opštine Kladovo, odbornici su usvojili završni račun budžeta opštine Kladovo za 2018. godinu uz konstataciju da je u prethodnoj godini  ukupno ostvarenje tekućih prihoda i primanja iznosilo  764.838.000 dinara  jer su  realizovani  sa 74 odsto od plana koji je bio 982,6 miliona dinara.

–  S obzirom da su u 2018. godini tekući rashodi i izdaci bili 704.658.000 dinara odnosno 70 odsto od plana  razlika između ukupnih primanja i izdataka je 60.180.000 dinara. Reviziju finasijskog izveštaja uradila je eksterna revizija uz konstataciju da su se sredstava trošila isključivo namenski  u skladu sa zakonskim odredbama tako da je poslovanje lokalne samouprave u prethodnoj godini dobilo visoku ocenu- kazala je Andrijana Antić, rukovodilac budžeta opštine Kladovo.

Jednoglasnu podršku odbornika dobio je i  predlog Odluke o izmeni I dopuni Odluke o  budžetu opštine Kladovo za 2019. godinu kojom su budžetski prihodi povećani za 60 miliona dinara, tako da prihodna strana opštinske kase za 2019. godinu iznosi 908.455.678 dinara. Novac opredeljen rebalansom trošiće se namenski.

– Za finansiranje radova na  „Vizitor centru“ u okviru projekta prekogranične saradnje „Nasleđa na granici Dunav“ opredelili smo iznos od 31,5 miliona dinara, plan je da se 12,5 milona dinara opredeli za asfaltiranje ulica u selima,  izgradnja platoa i autobuskog stajališta kod Doma kulture u Kladovu finansiraće se sa 2,5 miliona dinara, dok je dva miliona dinara opredeljeno za stalne troškove čišćenja grada i održavanje zelenih površina, a po milion dinara za navodnjavanje zelenih površina i aktivnosti Saveta za bezbednost saobraćaja.  Za  kupovinu udžbenika u narednoj školskoj godini za sve učenike prvog razreda i za realizaciju pilot projekta produžene nastave u osnovnim školama opredelili smo 1,5 miliona dinara- poručio je sa skupštinske govornice Saša Nikolić predsednik opštine Kladovo.

Podršku rebalansu budžeta dali su i odbornici SPS uz sugestiju da se maksimalna pažnja mora socijalnom aspektu zbrinjavanja stanovništva iz rizičnih kategorija, mladih i dece jer je to naša obaveza  koju je izrekao Radovan Arežina šef odborničke grupe socijalista.

Odbornici lokalnog parlamenta pozitivno su se izjasnili o predlog Poslovnika Skupštine opštine Kladovo koji je usaglašen sa odredbama Zakona o lokalnoj samoupravi i Statutom opštine Kladovo. Na majskom zasedanju je usvojen je i predlog odluke o taksi prevozu na teritoriji opštine Kladovo u kojoj su pored opštih sadržane i odredbe o uslovima, načinu i cenama usaluga za obavljanje usluge taksi prevoza i limo servisa. Članovi Skupštine  pozitivno su se  izjasnili i o Godišnjem programu zaštite, uređenja i korišćenja  poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini na teritoriji opštine Kladovo za ovu godinu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *