VERIFIKOVANI MANDATI ODBORNICIMA SO KLADOVO

Na konstitutivnoj sednici koja je održana danas, verifikovani su mandati 28 odbornika koliko ih je u novom sazivu Skupštine opštine (SO) Kladovo.  Sednicom  je predsedavao Miroslav Jonašković,  sa izborne liste „Aleksandar Vučić- Zato što volimo Kladovo“ kao najstariji odbornik, uz podršku stranačkog kolege Milana Ćehe i Jelene Blagojević  sa liste  “Ivica Dačić SPS-Jedinstvena Srbija Dragan Marković  Palma”.

Zamenik predsednika  opštinske izborne komisije Vasa Jovanović potvrdio je da su lokalni izbori 16. decembra 2018. godine sprovedeni u skladu sa zakonom na regularan način jer nisu  uočene nepravilnosti koje su mogle da utiču na tok i krajnji ishod izbornog postupka.

Nakon što su odbornici novog saziva SO Kladovo položili zakletvu, Miroslav Jonašković je predložio da se konstitutivna sednica prekine I biće nastavljena u novom terminu. Predlog je jednoglasno usvojen, a nastavku kostitutivne sednice biće izabrani  predsednik Skupštine, njegov zamenik i postavljen sekretar. Na prvoj radnoj sednici  novi saziv lokalnog parlamenta izabraće predsednika opštine Kladovo, njegovog zamenika i sedam  članova Opštinskog veća. Posle tih odluka prestaće mandat predsedniku i članovima Privremenog organa opštine Kladovo koji  tu funkciju  odlukom Vlade Republike Srbije obavljaju od 25. oktobra 2018. godine.

Da podsetimo, na lokalnim izborima su se nadmetale četiri liste, a najviše glasova osvojila je lista  “Aleksandar Vučić- Zato što volimo Kladovo”  jer je dobila  podršku 5672 ili  61,33  odsto građana koji su glasali na 31 biračkom mestu u gradu i selima te podunavske opštine, a to je dovoljno za 18 od ukupno 28 mandata koliko broji saziv SO Kladovo. Lista “Ivica Dačić SPS-Jedinstvena Srbija Dragan Marković  Palma” osvojila je devet mandata jer je dobila poverenje  2863  građana ili 30,96   odsto izašlog biračkog tela. U svom prvom samostalnom izlasku na lokalne izbore lista “Milan Krkobabić, Partija ujedinjenih penzionera Srbije – I Kladovo je Srbija” dobila je podršku 511 birača ili 5,25 odsto, a to je dovoljno za jedan mandat. Na lokalnim izborima izborima u Kladovu  cenzus od pet odsto nije prešla  lista dr Vojislav Šešelj jer je dobila 202 glasa ili 2,17 odsto.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *