VUČIĆ U BORU: KINEZI ULAŽU DO DVE MILIJARDE DOLARA

Aleksandar Vučić predsednik Srbije u okviru kampanje  „Budućnost Srbije“ posetu Borskom okrugu otpočeo je obilaskom topionice bakra u Boru gde je naglasio da će kineska kompanija Ziđin  u nekadašnji RTB Bor sada „Ziđin Bor Copper“  samo ove godine uložiti 160 miliona evra.

-U narednih nekoliko godina računajući  projekat „Čukaru Peki“ i Bor ukupno će biti uloženo do dve milijarde dolara. U borskom basenu će se za tri godine proizvoditi 80 000 tona bakra i sopstvenog koncentrata a za šest godina i do 200 000 tona katodnog bakra.  Sve ono što smo poslednjih meseci uradili, trebalo je da uradimo pre 15 ili 20 godina i danas bi Bor, Majdanpek  i istok Srbije izgledali mnogo drugačije-kazao je Vučić.

On je naglasio da će u rudniku Čukaru Peki koji će biti otvoren najkasnije za tri godine biti zaspoelno novih 500 do 1000 radnika.

– Imam apsolutno poverenje u naše kineske prijatelje, i oni  u radnike i verujem da vas 5000 radnika može sa bude pokretač istoka Srbije.  Možete da se poredite sa rudnicima najboljim u svetu i da nam topionice budu najbolje. Hvala na brizi i ljubavi koju ste pokazivali prema rudniku. Mi ćemo pomoći kinekim prijateljima da pronađu najbrži put do razvoja-kazao je Vučić.

Predsednik Srbije  danas obilazi Negotin i Kladovo a u 17 sati je predviđeno obraćanje u Boru sa premijerkom Vlade Srbije Anom Brnabić.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *