ZAJEČAR OČEKUJU VELIKI PROJEKTI

ZAJEČAR-U maloj sali Gradske uprave održana je protekle nedelje konferencija za novinare koju je sazvao Boško Ničić, gradonačelnik grada Zaječara. Povod za sazivanje konferencije bio je veliki broj projekata koji su prošli kod razičitih ministarstava i agencija, a za koja je grad Zaječar aplicirao.

“Danas su krenuli prvi radovi na realizaciji projekata sređivanja atarskih i nekategorizovanih puteva. Radiće se u nekoliko sela naše opštine, ali radiće se i u rubnim područjima grada. Kada to kažem, mislim na nastavak Omladinske ulice koji vodi u poljoprivredna gazdinstva i domaćinstva ili Fruškogorske ulice. Taj projekat je vrednosti 8 miliona dinara, od čega je 75% novca obezbedio grad, a 25% je obezbedila Republika Srbija, Ministarstvo za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu” – rekao je Boško Ničić, gradonačelnik Zaječara.

Sledeći značajan projekat koji treba da počne sa realizacijom u sledećih 15 do 20 dana, a čija je vrednost 174 miliona dinara, jeste sanacija Osnovne škole “Ljubica Radosavljević Nada”.

“Radiće se kompletna fasada, stolarija, krov, enterijer u školi i školsko dvorište. Projekat je grad u zadnjem trenutku uspeo da spasi, pošto je 12 puta bio vraćen od strane Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima, gde su na kraju hteli da ga odbiju. Grad je angažovao projektante koji su ispravili sve te nepravilnosti koje nisu bile ispravljene. Period za realizaciju ovog projekta iznosi 180 dana” – dodao je Ničić.

Vlada Republike Srbije donela je 22. septembra zaključak o prihvatanju izveštaja radne grupe za obnovu i unapređenje objekata javne namene u javnoj svojini u oblasti obrazovanja, zdravstvene i socijalne zaštite i da kroz te zaključke prolaze sledeći projekti: Rekonstukcija OŠ “Hajduk Veljko” i završetak i sanacija sportske hale u Kotlujevcu.

“Na sreću ili žalost, kako god bilo, posle tri sastanka sa Ministarstvom sporta nismo uspeli da nađemo saglasnost. Na kraju je Kasacioni sud presudio suprotno onome što je ministarstvo očekivalo da će biti i presudio u korist izvođača radova”- napomenuo je Ničić.

Sud je zaključio da nije bilo nikakvog osnova za tužbu, jer su svi radovi koji su bili predviđeni projektom bili ispravni.

“To, ko će platiti tu štetu, na kraju ćemo razgovarati ponovo sa ministarstvom, jer ne vidim nikakvu odgovornost grada u ovom postupku” – zaključio je Ničić.

Kako je rečeno, uprkos problemima koji su nastali, Kancelarija za javna ulaganja će uraditi rekonstrukciju sportske hale u Kotlujevcu, što podrazumeva pored kompletne rekonstrukcije svega onoga što je uništeno i izradu požarnih puteva koji nisu napravljeni zbog prekida radova, te će vrednost samo ovog projekta iznosti oko 40 miliona dinara.

Što se tiče rekonstrukcije OŠ “Hajduk Veljko”, planirano je pored kompletne rekonstrukcije da se urade kako prilazni ptevi, tako i ograda škole.

Ničić je naglasio da je jedan od projekata bio i veoma neophodan da se uradi i ovom prilikom se zahvalio svima onima koji su pomogli da do realizacije ovog projekta dođe, ljudima iz Vlade Republike Srbije i Kancelarija za javna ulaganja:

“Za ovaj projekat i projektnu dokumentaciju grad izdvaja 25 miliona dinara. Kada se završi projektna dokumentacija, znaćemo kompletnu cenu, ali sigurno je da se meri milionima evra. Planom je predviđena rekonstrukcija dečijeg odeljenja, patologije, ambulante u Kotlujevcu i ostali objekti koji će biti delom planirani u 2018. godini, a delom u 2019. godini jedan ogroman projekat koji obuhvata pored dečijeg odeljena i patologije, izgradnju dvospratnog Doma zdravlja u Kotlujevcu, sa svim onim što je predviđeno-posebno izdvajanje dečijeg odeljenja, a posebno će biti kompletno opremljena laboratorija” – rekao je Ničić

Takođe predviđena je kompletna rekonstrukcija srednjoškolskog centra u Zaječaru. Predviđeno je 3.400.000 eura, a projekat je podržala Kancelarija za javna ulaganja. Trenutno se radi projektna dokumentacija, a projektom je predviđeno dogradnja ekonomske škole, rekonstrukcija košarkaškog igrališta sa izgradnjom nove toplane koja će raditi na “sečku” koju će grad obezbediti kroz održavanje zelenih površina i puteva. Ovim projektom je predviđeno da nova toplana pored ove četiri škole greje pozorište i specijalnu školu, OŠ “Desanka Maksimović” i OŠ “Ljuba Nešić”, što će biti ogromna ušteda za grad.

Takođe je predviđeno u 2018. godini, da se kompletno uradi projekat za izradu zajedničke fiskutlurne sale za đake OŠ “Desanka Maksimović” i OŠ “Ljuba Nešić”. Kako je Ničić naveo, postoji obećanje Kancelarije za javna ulaganja da ukoliko se projekat dobro uradi, da će sredstva biti i obezbeđena.

“Ono što je takođe izuzetno važno i što čekamo, godinama i godinama unazad, sada je izvesno i do nas je. Kada kažem do nas je, ja moram da preuzmem tuđu odgovornost u ovom trenutku. Nisu završili, nisu na vreme predali projektnu dokumentaciju i sada mi završavamo projekat izgradnje vizitorskog centra na Felix Romulijani, da bi ušao u 2018. godinu. Vrednost investicije je 380 miliona dinara. Ova investicija je takođe bez našeg učešća koje će finanisrati Ministarstvo turizma” – naveo je  Ničić.

U Zaječaru je već započet jedan od projekata, prva faza monitoring centra vrednosti 5,9 miliona dinara. Postavljene su prve kamere na raskrsnicama i odrađen je centar za praćenje u okviru MUP-a. Drugom fazom je predviđeno pokrivanje najšireg prstena, ulaska u grad. Projektom je predviđeno da se kompletno grad pokrije kamerama u cilju što bolje bezbednosti građana grada Zaječar.

Inače, protekle nedelje je u Beogradu održan sastanak Socijalno-ekonomskog saveta i Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Razgovaralo se o projektu koji je grad Zaječar započeo još 2011. godine, a čija je realizacija započeta u 2012. godini rasčišćavanjem terena i infrastrukturnim radovima za izgradnju 26 kuća za socijalno ugrožene u naselju Kotlujevac. Namera je da grad Zaječar zajedno sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja taj projekat privede kraju.

Na  konferenciji je još i naglašeno da grad ovde neće stati sa projektima, da će se i dalje konkurisati kako kod ministarstava tako i kod drugih agencija, fondova i EU, ali ne samo iz navedenih oblasti, već će se raditi projekti iz oblasti poljoprivrede kao i iz drugih oblasti.

A.P.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *