„MAJDANART“ U PUNOM SJAJU

MAJDANPEK- U organizaciji Udruženja za umetnost, kulturu i turizam “MajdanArt” i ove godine u gradu pod Stariscom je tokom septembra organizovana istoimena manifestacija, a u okviru nje brojne druge, počev od velike VIII Međunarodne izložbe “Umetnost u minijaturi”, brojnih radionica, umetničkih i edukativnih, slikarskih i za izradu keramike, ali i konkursa za mlade.

Ovogodišnja VIII Međunarodne izložbe “Umetnost u minijaturi”, pokazala je još jednom da može da bude i više od izložbe, prvo time što je omogućila da sa nekoliko stotina radova više od 300 umetnika iz 38 zemalja sveta, kreativna energija bude pretočena u mozaik satkan od minijature, a onda i tako sto su na dan otvaranja izložbe svim zainteresovanim umetnicima bili dobri domaćini pokazavši da je Majdanpek rudarski grad sa dušom i velikim poštovanjem za svet umetnosti i kulture. Međunarodna umetnička radionica za izradu unikatnog nakita, zatim konkurs za mlade od tri do 19 godina,onda  edukativne radionice, samo su deo sadržaja predviđenih programom manifestacije koja od početka ovog veka u Majdanpeku uspeva i traje.

Posle organizovane posete osnovaca i kreativne radionice slikanja minijatura, priređena su edukativne radionice rada u keramici. Prošle subote, organizovan je prvi deo u okviru VIII Međunarodne izložbe “Umetnost u minijaturi MajdanArt 2017”, u organizaciji Udruženja “MajdanArt” i OŠ “Velimir Markićević” sa 22 učesnika iz Majdanpeka i Vlaola koji su imali priliku da upoznaju osnove rada u keramičarskoj glini od izrade modela, izlivanja kalupa u gipsu, do izrade elemenata za nakit od keramike. Radovi su zahtevali period mirovanja do 27.septembra, kada je u Ateljeu keramike “M” bio predviđen drugi deo koji podrazumeva pečenje tih radova na 900 stepeni Celzijusa, posle čega sledi glaziranje, pa novo pečenje na 1100 stepeni, da bi nastali radovi bili izloženi u Osnovnoj školi “Velimir Markićević”.

Zatvaranjem izložbe minijatura, zatvara se ovogodišnji “MajdanArt”, ali samo da bi bio pripremljen novi konkurs koji će pozivima već od početka naredne godine, moćnu stvaralačku reku još jednom usmeriti na grad uvek željan umetnosti, na Majdanpek.

I.Ć.

One comment on “„MAJDANART“ U PUNOM SJAJU

  1. ZORAN kaže:

    MAJDANPEK
    Najveća manifestacija vizuelne umetnosti u Istošnoj Srbiji u znaku jubileja 10 godina izložbe minijatura u organizaciji MajdanArta iz Majdanpeka.
    U Majdanpeku od 2010 do 2018. na izložbi „UMETNOST U MINIJATURI MAJDANART“ izlagalo je 2480 umetnika iz 51 države, 584 iz inostranstva i 1896 iz Srbije.
    Na konkurs za izlaganje od 2010 do 2018. godine učestvovalo je 3050 umetnika iz zemlje i inostranstva. Od 3050 umetnika sa 5086 umetničkih radova za izlaganje je odabrano 4175 radova, 2480 umetnika od kojih 584 umetnika iz 50 država i 1896 umetnika iz Srbije.
    X Međunarodna izložba “Umetnost u minijaturi” će biti organizovana u Majdanpeku od 14. 09. – 05.10.2019.
    Izložbu će činiti radovi 250 umetnika od kojih 50 iz inostranstva koji su već izlagani na prethodnim izložbama od 2010 – 2018. godine,
    Celodnevni program otvaranja je 14.09.2019.
    Predsednik MajdanArta 2019, Zoran Mitrović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *