MLADI ZAINTERESOVANI ZA PČELARSTVO

Organizovano pčelarstvo u Kladovu ima tradiciju dugu više od pola veka, a 14 godina zaredom članovi Društva pčelara Kladovo svakog septembra na izložbi meda i pčelinjih proizvoda sumiraju koliko su pčele bile vredne. Posle dve nemedonosne godine, zbog hladnog vremena i kiše u vreme cvetanja, pčelari u kladovskom kraju konačno su dočekali dobar prinos i kvalitetan bagremov med.

– Što se tiče minule sezone, klimatski uslovi bili su povoljni. Proletos se svuda  širio miris  bagrema, koji je bio izuzetnog kvaliteta tako da se to odrazilo na prinose, jer  je dosta bagremovog meda  vrcano po košnici. Godina je bila dobra kod onih pčelara koji su imali  kvalitetna pčelinja društva, tako da su prosečni prinosi od 15 do 20 kilograma meda po košnici- objašnjava  Zoran Trailović, pčelar iz Kladova.

Prinosi u košnicama ne zavise samo od marljivog rada pčela već i od klimatskih uslova  i kvaliteta medonosnog bilja, govore kladovski pčelari. Uprkos tome organizovano pčelarenje u toj podunavskoj opštini opstaje 55 godina i visoko se kotira u Srbiji po prinosima i kvalitetu meda.

– Mi se time ponosimo, stalno radimo na podizanju kvaliteta meda jer želimo da uspešno odgovorimo ekološkim standardima. Društvo ima 95 članova sa oko 4000 košnica, a posebno nas raduje činjenica da je sa nama sve više mladih pčelara – zadovoljan je  Ljubomir Čolević, predsednik DP “Kladovo”.

Sajam meda u  Kladovu su  oplemenili  različiti sadržaji. Organizator priredbe bilo je Društvo pčelara Kladovo ” uz podršku  lokalne turističke organizacije, dok je pokrovitelj tradicionalne priredbe bila opština Kladovo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *