NAJČEŠĆI PROUZROKOVAČ INFEKCIJA MOKRAĆNIH PUTEVA – ESCERICHIA COLI

Bakterija ( Escherichia coli) Ešerihija koli pripada porodici Enterobakterales, odnosno bakterijama koje naseljavaju digestivni trakt zdravih ljudi, ali u određenim situacijama kada dođe do pada odbrambenih snaga organizma, smanjene otpornosti, može biti prouzrokovač brojnih oboljenja.

Najčešća infekcija koju izaziva, je infekcija mokraćnih puteva – cistitis. Simptomi ove infekcije su bol u predelu bešike, bol i pečenje prilikom mokrenja, učestalo mokrenje i neretko prisustvo krvi u urinu. Mokraća je zamućena, neprijatnog mirisa. Mikrobiološkom dijagnostikom određuje se broj bakterija u 1ml urina: ako je broj bakterija veći od  100 000  radi se o sigurnoj infekciji, od 10 000 – 100 000 verovatna , a ako je ispod 10 000 nema značaja , radi se o kontaminaciji, odnosno loše pripremljenom uzorku, ali i o mogućem padu bakterija nakon terapije. Jako je važno da se pripreme 3 jutarnja urina u 3 dana da bismo pratili broj prisutnih bakterija. Sam broj nema značaja ukoliko ne postoji korelacija sa kliničkom slikom, odnosno simptomima, tegobama. Kod beba ili male dece koja još uvek ne mogu da kontrolišu mokrenje, uzorke pripremaju roditelji koji operu dete toplom vodom i sapunom, upiju višak tečnosti papirnim ubrusom i nakon toga zalepe sterilne kesice, koje pri prvom mokrenju skidaju i donose u mikrobiološku laboratoriju.

Ova vrsta infekcije, obično ima dobru prognozu ukoliko se na vreme krene sa lečenjem.

Pored toga, Ešerihija koli može biti uzrok raznih drugih oboljenja, npr, putničke dijareje, infekcije slepog creva, infekcije žučne kese do jako ozbiljnih stanja kao što je  meningitis novorođenčadi, sepsa. U tim situacijama bakteriju možemo naći i u raznim drugim materijalima kao što je krv, sadržaj rana ili moždano spinalna tečnost. Ova vrsta oboljenja ima znatno težu prognozu.

Za sve ostale manifestacije infekcija izazvanih ovim bakterijama, neophodno je konsultovati svog izabranog lekara koji će odlučiti koji su to uzorci koji treba da se ispitaju i kako da se pripreme.

Kako je ova bakterija redovni stanovnik i životinja, ona  preko izmeta dospeva u spoljašnu sredinu i može kontaminirati tlo, podzemne vode pa je neophodan nadzor nad objektima za vodosnabdevanje i životnim namirnicama.

U mikrobiološkoj laboratoriji Zavoda za javno zdravlje „Timok“ Zaječar mogu se uraditi ispitivanja svih vrsta uzoraka na prisustvo ove bakterije, bilo da se radi o humanim (ljudskim)  uzorcima ili vodi, namirnici, predmetima za opštu upotrebu.

ZJZ  „Timok“ Zaječar                                                           

Centar za mikrobiologiju

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *