NOĆ MUZEJA U NEGOTINU U ZNAKU INKA I ROKENROLA

Ovogodišnja Noć muzeja okupila je brojne Negotince koji su uživali u programima koje je organizovao Muzej Krajine. Noć muzeja otvorena je u galeriji Muzeja Hajduk Veljka Petrovića izložbom fotografija i projekcijom filma „Južna Amerika – Putevima Inka, autora Ivana Mančića, dobitnika brojnih priznanja za fotografiju i osnivač Foto kluba “Fokus” u Pirotu.

Priroda i ljudi su ono što je na autora na putovanju kroz Peru, Argentinu, Urugvaj, Brazil i Paragvaj ostavilo najveći utisak uz predivne pejzaže i raskošnu istoriju.

Muzej Krajine je u okviru manifestacije Noć muzeja, kojom je obeležen i Međunarodni dan muzeja, promovisao i knjigu i kompakt diska „100 pesama – muzika moje duše“, autora Miljana Ristića. Reč je o prevodu pesama po izboru autora, koji je kroz njih, kako rado ističe, sazrevao i stvarao svoj muzički ukus.

Manifestacija je zaokružena rok koncertom negotinskog sastava „Admiral Tipoa“ na pozornici  u dvorištu Todoretovog konaka, čime je definitivno upotpunjeno najlepše majsko veče, koje se već 16. godina organizuje širom Srbije, ove godine u više od 40 gradova.

Inače, Muzej Krajine u Negotinu jedan je od dobitnika priznanja „Muzej za 10″, koje se dodeljuje najuspešnijim učesnicima u istoimenoj manifestaciji u prethodnoj godini.

Tokom 2018. negotinski muzej sa uspehom je u okviru manifestacije “Muzej za 10” organizovao izložbu “Tradicionalni murali Afrike”, autorke Nataše Njegovanović Ristić, višeg kustosa Muzeja afričke umetnosti iz Beograda, ali i niz kreativnih radionica za decu pod nazivom “Mini-modeli za afričke murale, koje su vodile Marija Miloš i Milica Josimov, kustosi Muzeja afričke umetnosti u saradnji sa koleginicama iz Muzeja Krajine Vesnom Janjić i Sanjom Radosavljević.

Manifestacija “Muzeji za 10” je pokrenuta 2015. sa idejom da kroz zajednički rad muzejske ustanove širom Srbije ukažu na bogatstvo i vrednosti koje se čuvaju u ustanovama kulture u Srbiji i da ovom akcijom svoje sadržaje i programe približe posetiocima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *