NA TERENU DEVET GERONTODOMAĆICA

U zgradi Opštinske uprave u Kladovu  sa devet gerentodomaćica i Udruženjem “Inkluzija danas” iz Prokuplja lokalna samouprava potpisala je Ugovore pa će one u naredna četiri meseca svakodnevno obilaziti staračka domaćinstva i pružati pomoć starijim ljudima. Reč je o poslovima poput nabavke namirnica i lekova, pomoći pri odlasku kod lekara, održavanja higijene, pripremanja obroka, pomoći u svakodnevnoj komunikaciji sa okolinom. Uz njihovu podršku korisnicima se omogućava da žive u svojim domovima i učestvuju u aktivnostima dnevnog života.

-Za posao gerentodomaćice opredelila sam se posle obuke koja je organizovana uz podršku opštine Kladovo. Verujem da ću naučeno uspešno sprovesti u praksi jer korisnici moraju da znaju da kad mi da dođemo, da su sigurni u našim rukama i da će dobiti sve što im je potrebno – kazala je Branka Stojanović, jedna je od devet gerentodomaćica.

Za poslove gerontodomaćica  ugovorom o delu angažovane su žene sa evidencije nezaposlenih sa Ispostave Nacionalne službe za zapošljavanje u Kladovu. Planirano vreme trajanja projekta je četiri meseca, a pomoć u kući imaće 50 korisnika rečeno je na potpisivanju ugovora. Gerontodomaćice će dnevno obilaziti po pet korisnika.

– Gerontodomaćice realizuju aktivnosti usluge pomoći u kući, po akreditovanom programu obuke, u skladu sa individualnim planom usluge. Pomoć u kući obezbeđuje se korisniku po uputu nadležnog Centra za socijalni rad u trajanju od pet dana u toku nedelje. One  se staraju da obezbede pomoć kada je ishrana korisnika u pitanju, odnosno brinu se o obezbeđivanju dovoljno hrane za penzionere, održavaju njihovu ličnu higijenu i uopšte čistoću životnog prostora u kome borave-naglasio je  Ivica Krstović,  iz Udruženja “Inkluzija danas” iz Prokuplja.

Kroz program obuke  koja je trajala 50 sati prošlo je 15 lica  i koordinator projekta Marko Prvulović iz Kladova. Oni su dobili serifikate, a edukaciju u iznosu od 300.000 dinara finansirala je lokalna samouprava.

– To ranijih godina nije bila praksa, iako je osim pomoći u kući našim najstarijim sugrađanima  jedna od  vrednosti ovog projekta zapošljavanje dugoročno nezaposlenih žena  koje su sada angažovane kao gerontodomaćice.  Za realizaciju ovog projekta 3.194.650 dinara obezbedilo je Ministarstvo rada i socijalne politike Republike Srbije-poručio je Saša Nikolić, predednik opštine Kladovo.

Izmenama Zakona o socijalnoj zaštiti određene usluge su izmeštene iz Centra za socijalni rad, a to su usluge gerontodomaćice koje realizuju aktivnosti usluge pomoći u kući, po akreditovanom programu obuke.

Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je od strane Opštine Kladovo. “Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva”.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *