GENERALNI DIREKTOR SZC ČESTITAO RUDARIMA PRAZNIK

Foto: G. Tončev Vasilić/SZC

Đen Siming, generalni direktor Serbia Zijin Copper DOO čestitao je Dan rudara Srbije zaposlenima u Serbia Zijin Copper, Serbia Zijin Mining, građanima Bora i Majdanpeka, kao i ostalima koji su zaposleni u rudarskoj industriji. U nastavku teksta vam prenosimo čestitku u celosti:

“Povodom veličanstvenog praznika, Dana rudara Srbije, upućujem najiskrenije čestitke zaposlenima u Serbia Zijin Copper, Serbia Zijin Mining, građanima Bora i Majdanpeka, kao i ostalima koji su zaposleni u rudarskoj industriji.

Duboko poštujem težak i visokorizičan posao rudarai cenim njihov rad i trud. Želim svima da se zahvalim i izrazim divljenje zbog zalaganjau obavljanju jednog od najzahtevnijih poslova i istrajnosti da iz meseca u mesec povećavamo proizvodnju. Zahvaljujući rudarima, metalurzima, floterima i ostalim strukama Kompanija svakim danom napreduje, a sa njom i cela srpska privreda. Zbog toga sam ponosan na sve zaposlene.

Budućnost rudarstva je u investicijama, otvaranju novih rudnika, a time i novih radnih mesta, povećanju produktivnosti, većoj socijalnoj sigurnosti i boljim uslovima rada. Zbog toga je dužnost svih nas u menadžmentu da zaposlenima obezbedimo sigurnost u radu, što bolje uslove i adekvatnu nagradu za posao koji obavljaju. S druge strane, naša obaveza je i da primenom svetskih standarda i modernih tehnologija u poslovanju, građanima obezbedimo zdravu životnu sredinu. Zbog toga je Kompanija u podmlađivanje rudarskih i metalurških objekata dosad investirala oko 750 miliona dolara, a od te sume je u rešavanje ekoloških problemauložila 126 miliona dolara.

Prvi rezultati tih ulaganja osetiće se već krajem ovog meseca, jer ćemo tada pustiti u rad nov sistem za prečišćavanje dimnih gasova. Zahvaljujući radu sistema za odsumporavanje, emisija sumpor-dioksida će se smanjiti za više od 95 odsto, što će biti potpuno u skladu sa standardima Evropske unije. Sumpor-dioksid ćemo prerađivati i pretvarati u gips. Godišnje ćemo u novom velikom objektu, koji će uskoro biti u funkciji, proizvoditi 30.000 tona gipsa i prodavati ga građevinskoj industriji.

U prvoj polovini ove godine u Serbia Zijin Copper proizvedeno je 35.400 tona katodnog bakra i 691,17 kilogramazlata. Kompanija je ove godine zauzela prvo mesto na listi izvoznika u Srbiji, dajući na taj način veliki doprinos ekonomskom i socijalnom razvoju Srbije. Od decembra 2018. do kraja juna 2021.godine zaposleno je 1.518 novih radnika, pa danas u Kompaniji radi 5.715 ljudi, a od te brojke 97 odsto su srpski državljani. Njihova neto prosečna zarada je u prvoj polovini ove godine vredela 98.774 dinara, odnosno 7,8 odsto više nego prošle i 19,3 odsto više nego 2019. godine. Plate su redovne i 54 odsto veće od srpskog proseka.

Naravno, svi uspesi i dostignuća ne bi bili mogući bez velike podrške Vlade Republike Srbije. Verujem da ćemo i ubuduće uz njenu i pomoć svih slojeva društva, zaposlenih i građana uspeti da ostvarimo planove, a oni u krajnjem ishodu Srbiju treba da dovedu do drugog mesta u Evropi po proizvodnji bakra i zlata.

Želim svima dobro zdravlje i mnogo uspeha u radu, uz rudarski pozdrav „Srećno!“ “

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *