MINISTARKA VUJOVIĆ: POSTROJENJE ZA ODSUMPORAVANJE POBOLJŠAĆE KVALITET VAZDUHA U BORU

Kakav vazduh udišemo? (9)

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović obišla je u Boru  novo postrojenje za odsumporavanje  u kompaniji Serbia Zijin Copper i naglasila da će upravo to postrojenje u velikoj meri poboljšati kvalitet vazduha u tom gradu.

-Znamo da je u Boru problem aerozagađenja višedecenijski, jer su se i pre 50 i 60 godina građani susretali sa ovim problemom. Zahvaljujući našem strateškom partneru koji je preuzeo rudnik u Boru 2018. godine, od tog trenutka se radilo na tome kako će da se implementira sve ono što je po svetskim standardima, kako bi se poboljšala zaštita životne sredine. Ovo je tek početak i zahvaljujem se kompaniji Ziđin jer ulažu izuzetno velika sredstva. Preko 100 miliona evra je uloženo u projekat za odsumporavanje dimnih gasova uz primenu i poštovanje cirkularne ekonomije. Obavešteni smo da i zahvaljujući otpadnim gasovima koji se prerade i od nus proizvoda imamo korisne materijale a i saznala sam da su dobili sve potrebne licence i dozvole i da gips može da se koristi dalje u građevinskom materijalu koji je u potpunosti  zadovoljavajućeg kvaliteta-poručila je ministarka Vujović.

Ona je naglasila da je Ministarstvo zadovoljno saradnjom koja je ostvarena sa Ziđinom na rešavanju ekoloških problema. Pohvalila je i saradnju sa lokalnom samoupravom kroz konkurse i projekte  i naglasila da će u narednom periodu biti zasađeno nekoliko hiljada sadnica drveća i izgrađen eko park za mlade.

– Pregledala sam podatke iz avgusta prošle godine, na mernoj stanici Gradski park, zagađenje u avgustu je bilo prisutno 14 dana, dok  avgusta 2021.nije bilo aerozagađenja. Ne zaboravimo da je 2011. godine u ovom gradu bilo 160 dana sa prekomernim zagađenjem vazduha, a na kraju 2021. taj broj će biti znatno manji. Imamo još puno projekata na kojima se radi, i biće  sa vremena na vreme, verovatno, satnih zagađenja ali mi želimo da eliminišemo u potpunosti ovaj problem u gradu Boru. Postrojenje za odsumporavanje dimnih gasova koje radi,  je i rezultat i tesna saradnja Ministarstva životne sredine i strateškog partnera kompanije Ziđin. Od početka godine imali smo redovno sastanke , razgovarali kako da prevaziđemo postojeće probleme koji su i nasleđeni, i prepoznali smo  volju i želju strateškog partnera koji je prepoznao značaj zaštite životne sredine u gradu u kome radi-dodala je ministarka Vujović.

Đen Siming, generalni direktor kompanije Serbia Zijin Copper je naglasio da je kompanija rešavajući problem stare opreme nasleđene od RTB Bor,uložila ukupno 142 miliona evra što je 70 miliona evra više od onoga što je dogovoreno sporazumom  o strateškom partnerstvu.

-Nastavićemo ulaganje u zaštitu životne sredine. Predstavili smo novi  i najnapredniji sistem u oblasti metalurgije, u koji smo uložili 30 miliona evra. Kada bude završena izgradnja konvertora do kraja ove godine, očekuej se da februara naredne godine bude pušten u rad, i tada ćemo u potpunosti rešiti problem emisije dimnih gasova. Rade se četiri stanice za tretman otpadnih voda u Jami, Majdanpeku, Topionici i jezero Robule.  Samoinicijativno smo predložili Ministarstvu da izgradimo automatizovani sistem za praćenje kvaliteta  vode, u Majdanpeku za reku Pek i u Krivelju za istoimenu reku. To je pokazatelj da kompanija odgovorno radi u oblasti zaštite životne sredine-kazao je Đen Siming.

Liu Kai, savetnik za ekonomiju i trgovinu u ambasadi Kine u Srbiji je naglasio da će novo postrojenje za odsumporavanje doprineti zaštiti životne sredine u ovom delu Srbije. On je istakao da kineska Vlada pridaje veliki značaj ekologiji i pozdravio napore Vlade Srbije da se ulaže u životnu sredinu. Naglasio je i da je očuvanje životne sredine zapravo očuvanje proizvodne snage.

Gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić je naglasio da je Vlada Srbije u saradnji sa strateškim partnerom pokazala odgovornost, snagu i pružila pomoć gradu Boru da reši  pitanje ekologije.

– Mnogo toga je urađeno u odnosu na prethodni period. Od 2018.godine kada se proizvodilo 30 ili 40 hiljada tona bakra, danas se proizvodi mnogo više a i ekološki uslovi se menjaju. Danas u mesec dana imamo jedno ili dva satna zagađenja, ali ništa ne može da se promeni preko noći. Prosečna zarada  u kompaniji Ziđin je skoro 100 hiljada dinara, proizvodnja je nekoliko puta veća nego 2018. a budžet grada je veći skoro za dva puta nego 2018. godine-rekao je, između ostalog, Milikić.

KO JE ODGOVORAN ZA OBAVEŠTAVANJE NOVINARA?

Novinari nedeljnika „Timočke“, koji izlazi u osam gradova Timočke Krajine,  koji godinama redovno prate sva lokalna dešavanja,  a u gradu Boru, pored svih oblasti i tema, javnost informišu i o dešavanjima u oblasti ekologije, ostali su uskraćeni za odgovore na mnoga pitanja iz oblasti zaštite životne sredine, jer nisu dobili poziv ni obaveštenje o dolasku ministarke Irene Vujović.  Shodno tome, i ovog puta se pokazalo da se novinari selektivno pozivaju na ovako važne događaje u gradu.

U AVGUSTU VIŠE DANA SA PREKORAČENJEM GRANIČNIH VREDNOSTI

Pored toga što je ministarka izjavila da u avgustu nije bilo aerozagađenja u gradu Boru prema podacima objavljenim na sajtu Grada Bora u dnevnom izveštaju o kvalitetu vazduha,  na osnovu podataka sa sajta Agencije za zaštitu životne sredine na dan 27 avgusta 2021. godine u periodu 00:00h do 23:59 časova evidentirano je prekoračenje koncentracija suspendovanih čestica PM10 namernom mestu Gradski Park. Takođe, i 23. avgusta. 2021. evidentirano je prekoračenje satnih koncentracija sumpordioksida, kao i prekoračenje koncentracija suspendovanih čestica na mernom mestu Gradski Park, dok je 20. avgusta evidentirano prekoračenje koncentracija suspendovanih čestica veličine PM10 na mernom mestu Gradski Park. Od 2. do 18. avgusta gotovo da
nije bilo dana a da nije zabeleženo prekoračenje koncentracija suspendovanih čestica, dok je 15. avgusta zabeleženo i prekoračenje satnih koncetracija sumpordioksida na mernom mestu Brezonik, a 2. i 13. avgusta na mernom mestu Institut.

Projektni tim nedeljnika “Timočke”

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *