PRIORITET UNAPREĐENJE POLOŽAJA I ZAŠTITA PRAVA OSI

“OSI na lokalnoj političkoj sceni” (21)

Jedan od najvažnijih strateških ciljeva Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja -Sektora za zaštitu osoba sa invaliditetom je  unapređenje položaja i zaštita prava svih kategorija osoba sa invaliditetom. Iz ovog Ministarstva podsećaju  da je  20.maja ove godine odlukom Vlade Srbije  obrazovan Savet za osobe sa invaliditetom koji je održao dve sednice 12.07. i 13.09., ove godine na kojima je razmotreno više pitanja od značaja za zaštitu prava i unapređenja položaja osoba sa invaliditetom , a nadležnim organima, organizacijama i institucijama upućeni su predlozi i preporuke za  otklanjanje uočenih nedostataka odnosno unapređenje prava i  položaja osoba sa invaliditetom.

-Sektor navedene ciljeve ostvaruje kroz pružanje finansijske podrške za sprovođenje , odnosno podsticanje programa koje u cilju zaštite prava i unapređenja položaja osoba sa invaliditetom, realizuju udruženja osoba sa invaliditetom. Međutim, način saradnje Sektora i udruženja  osoba sa invaliditetom diktiran je propisanim ovlaćenjima i sastoji se u pružanju finansijske podrške savezima i udruženjima  namenjene podsticanju programa ili nedostajućeg dela sredstava za finansiranje programa koje realizuju, a koja se dodeljuju na osnovu sprovedenog javnog konkursa.  U tom cilju Sektor za zaštitu osoba s ainvaliditetom svake godine na internet stranici Ministarstva objavljuje Programski i Stalno otvoreni  javni konkurs, i na taj način, kao i u prethodnim godinama, finansijski podržava veći broj programa i projekata saveza i udruženja koji se bave zaštitom prava svih kategorija osoba sa invaliditetom – naglasili su za nedeljnik “Timočke” iz Ministarstva  za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Kako ističu iz ovog ministarstva, kroz Programski konkurs finansiraju se programske aktivnosti namenjene unapređenju položaja OSI koje realizuju savezi udruženja osoba sa invaliditetom koji deluju na republičkom ili pokrajinskom nivou, kroz rad lokalnih udruženja u svom sistemu.

-U 2021.godini, Ministarstvo je na Programskom konkursu za unapređenje položaja osoba sa invaliditetom podržalo realizaciju programskih aktivnosti koje realizuju 33 saveza udruženja osoba sa invaliditetom i 543 lokalne organizacije u sistemu saveza na području preko 100 lokalnih samouprava, čime je najveći broj osoba sa invaliditetom uključen u različite programe kojima se obezbeđuje njihova aktivacija, jačanje kapaciteta i osnaživanje osoba sa invaliditetom kao pojedinca, kao I njihovih porodica. Ukupno odobrena sredstva iznose 250.000.000,00 dinara, a na dan 29.11.2021.godine isplaćeno je 222.969.354,81 dinara, i u toku je isplata decembarskih tranši. Kroz stalni otvoreni konkurs, raspisan 22.marta 2021.godine, obezbeđuje se finansiranje ili učešće u finansiranju programa koje realizuju udruženja građana čiji je cilj unapređenje položaja OSI kroz poboljšanje pristupačnosti, obezbeđivanja adekvatnih uslova za rad udruženja, podizanje svesti društvene zajednice o osobama sa invaliditetom, unapređenje kvaliteta života osoba sa invaliditetom jačanjem njihovih kapaciteta i stvaranjem mogućnosti za puno i efektivno učešće i uključenost u sve oblasti društvenog života. Ukupno obezbeđena sredstva za raspodelu putem ovog konkursa u 2021.godini iznose 180.029.000,00 a na dan 29.11.2021. isplatom 174.168.128,69 dinara podržana je realizacija 105 programa u 40 lokalnih samouprava-rečeno je iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

U okviru programa za unapređenje položaja OSI sprovode se i mere finansijske podrške. Ovu meru ostvaruju 62 preduzeća za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom koja su teritorijalno raspostranjena na području 23 lokalne zajednice, između ostalih mesta i u Boru.

-Ova preduzeća zapošljavaju 1.720 lica, od toga 1.109 osoba sa invaliditetom (od ukupnog broja zaposlenih osoba sa invaliditetom 44,83% su žene) i proizvode više od 280 različitih proizvoda i pružaju više od 90 raznovrsnih usluga, sa tendencijom rasta preduzeća koja su svoju delatnost usmerila na sektor usluga (knjigovodstvo i finansije, sortiranje i pakovanje voća i povrća, zrnastih i praškastih proizvoda i ostale robe široke potrošnje)-dodaju iz ovog ministarstva.

Kako je objašnjeno iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, na osnovu subvencija zarada za zaposlene osobe sa invaliditetom ukupno je odobreno 470.000.000,00 dinara a do 29.11.2021. godine je isplaćeno 417.787.825,35 dinara.

-Po osnovu refundacije troškova kupljenog repromaterijala, odobrena su sredstva po osnovu 48 prijava preduzeća za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom u ukupnom iznosu od 175.000.000,00 a do 29.11.2021.godine isplaćena su sva odobrena sredstva. Za povlašćen prevoz slepih lica i lica obolelih od distrofije i srodnih mišićnih i neuromišićnih bolesti, plegija, cerebralne i dečije paralize  i multiple skleroze, kao i njihovih pratilaca sa prebivalištem u Republici Srbiji do 29.11.2021. isplaćeno je 7.383.732,51 dinar za prevoznike u 28 lokalnih samouprava. Za refundaciju poreza na dodatu vrednost za uvoz motornog vozila za osobe sa invaliditetom sa telesnim oštećenjem u visini od 100% po jednom osnovu i roditelje, odnosno staratelje deteta-postupljeno je po 32 zahteva za refundaciju plaćenog PDV-a za uvoz motornog vozila za osobe sa invaliditetom, a do 29.11.2021. godine isplaćeno je ukupno 5.524.202,22 dinara za 32 osobe sa invaliditetom koje su ostvarile pravo na povraćaj.Osim finansijske podrške, Sektor za zaštitu osoba sa invaliditetom je pripremio Predlog akcionog plana za sporovđenje  Strategije unapređenja položaja osoba sa invaliditetomj u RS za period od 2020. do 2024.godine, u period od 2021. do 2022.godine, koji je Vlada usvojila  8.04.2021-poručuju iz Ministarstva.

Projektni tim nedeljnika “Timočke”

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *