JOŠ UVEK NIJE POSTIGNUT DOGOVOR IZMEĐU SERBIA ZIJIN COPPER I SINDIKATA

Foto: SERBIA ZIJIN COPPER DOO

Menadžment Srbija Ziđin Koper bio je danas spreman da u svetlu konstruktivnih pregovora zaključi Kolektivni ugovorsa reprezentativnim sindikatima i pokazao je dobru volju da u delu obračuna zaradaza zaposlene u narednoj godini,odnosno njihovog povećanja postigne dogovor, saopšteno je iz kompanije Serbia Zijin Cooper.

Iz kompanije su saopštili i da je na sastanku koji je trajao četiri sata predloženo  da cena rada od januara 2023. bude povećana pet procenata, ali i da svim radnicima mesečna plata bude pride linearno povećana u rasponu od 5.000 do 5.300 dinara,u zavisnosti od broja radnih sati u toku meseca. Reprezentativni sindikati nisu prihvatili ovakav predlog poslovodstva.

-Poslodavac je danas bio spreman da pregovara i o ostalim pravima zaposlenih iz Kolektivnog ugovora, a neka od njih tiču se isplate razlike u zaradi za invalide rada, obustava itd, ali sa druge strane nije bilo sluha za to. Suština je da poslodavac nijednog trenutka, a pregovori o novom Kolektivnom ugovoru traju od septembra, nije predložio smanjenje zarada. Informacije o navodnom smanjenju plata su netačne, kao što nisu tačne ni tvrdnje sindikalnih lidera da je Pravilnik o radu donet mimo zakona. Plate nikome neće biti smanjene ni za dinar!Takođe, nisu tačne ni tvrdnje da su zbog Pravilnika o radu zaposleni ostali uskraćeni za veću zaradu u vreme rada na državne praznike, kao i za naknadu zarade u vreme porodiljskog odsustva, prekovremeni i rad nedeljom, i slično. Takođe, naknada za topli obrok isplaćivaće se na isti način kao i dosad(17 odsto prosečne republičke zarade) i usklađivati na mesečnom nivou, a očekuje se da će ova naknada tokom naredne godine beležiti samo rast. Regres će po novom vredeti 11.000 dinara, odnosno oko hiljadu dinara više nego ranije-navodi se u saopštenju.

Iz Serbia Zijin Copper poručuju da to što sa sindikatima još uvek nije zaključen novi Kolektivni ugovor ne utiče na odluku poslovodstva da zaposlenima i ove, kao i minulih godina, isplati godišnji bonus.

Poslodavac i sindikati su po zakonu dužni da u dobroj veri nastave pregovore, tako da su vrata za pregovore širom otvorena.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *