IZLEČENI RIS VRAĆEN U PRIRODNO STANIŠTE

Foto: Predrag Kostin Divlja Srbija

Ris Rista, kako su ga nazvali stručnjaci iz Nacionalnog parka Đerdap koji je polovinom novembra prošle godine pronađen povređen, kada ga je udario automobilom na Đerdapskoj magistrali, danas je vraćen u svoje prirodno stanište, na području NP “Đerdap”.

– Ovakve aktivnosti i konkretne akcije u prirodi su važne. Ministarstvo zaštite životne sredine svake godine povećava sredstva za subvencionisanje zaštićenih područja. Za NP Đerdap je 2020. godine bilo opredeljeno 14 miliona dinara a 2022. više od  17 miliona i očekujemo još veće povećanje ove godine-kazala je Sara Pavkov, državna sekretarka u Ministarstvu zaštite životne sredine.

Kako je ranije saopštilo Ministarstvo zaštite životne sredine brzom i adekvatnom reakcijom stručnih službi JP Nacionalni park Đerdap, u koordinisanoj akciji sa Ministarstvom, povređeni ris je transportovan u ZOO vrt u Boru gde mu je pružena adekvatna veterinarska pomoć.

– Njegov oporavak je trajao dva i po meseca i učinili smo sve što smo mogli. Činjenica da se on vraća u svoje prirodno stanište govori da smo bili na visini svog zadatka-kazala je Slađana Savić, PR Zoo vrta u Boru.

Duško Ćirović, prof dr sa Biološkog fakulteta je kazao da je ovo prva jedinka risa koja će nositi satelitsku GPS ogrlicu, kojom će se pratiti njegovo kretanje.

-Procenjuje se da u Srbiji ima između 40 i maksimalno 60 ovih jedinki. Očekujemo da nam pošalje oko 2500 podataka o svom kretanju u narednih godinu dana  i da te podatke iskoristimo ne samo za njegovu zaštitu, već i za buduće konzervacione mere u cilju oporavka populacije risa u Srbiji -rekao je Ćirović.

Saša Janošević, v.d. direktor JP “Nacionalni park Đerdap” je potvrdio da Vlada Republike Srbije sredine svake godine sve više sredstva izdvaja za zaštićena područja.

-Budžet Srbije za Ministarstvo zaštite životne sredine je 2020.godine iznosio 2,7 milijarde, a  2023. godine 18 milijardi dinara  što je uvećanje od preko 260 posto-kazao je Janošević.

Ris jRista je u zoo vrtu u Boru bio smešten u stacionaru za obolele životinje gde se nakon hiruške intervencije oporavljao dva i po meseca.

–  Pružiće nam vredne podatke koji će nam doprineti daljoj zaštiti vrsta i njenih staništa-rekao je Vladan Bjedov iz Zavoda za zaštitu prirode.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *