PARTICIPATIVNO BUDŽETIRANJE

Opština Knjaževac jedna je od deset lokalnih samouprava u Srbiji u kojoj je realizovan pilot projekat “Participativno budžetiranje”. Predstavnici BIRN-a, koji u saradnji sa NALED-om realizuju projekat, održali su u Skupštini opštine sastanak sa predstavnicima nevladinog sektora na kome su predstavljeni rezultati, a razgovaralo se i o mogućnosti da se projekat nastavi.

Balkanska istraživačka novinarska mreža, u saradnji sa NALED-om, tokom prethodnih godinu i po dana realizovala je pilot projekat “Participativno budžetiranje” u deset lokalnih samouprava u Srbiji. Osnovni cilj projekta je neposredno uključivanje građana u donošenje odluka o usmeravanju budžetskih sredstava.

O dosadašnjim rezultatima i mogućnostima nastavka realizacije projekta, u Knjaževcu se razgovaralo sa predsednicima nevladinog sektora.

– Mi smo u startu izabrali organizacije koje imaju neku svest o tome da građane treba uključiti u proces donošenja odluka u vezi budžeta, tako da smo imali dobra iskustva sa svim odabranim lokalnim samoupravama. Knjaževac ističemo kao primer vrlo dobre prakse gde su se lokalni ribolovci, članovi Udruženja, odlično organizovali i izglasali “svoj” predlog da bude finansiran iz opštinskog budžeta – kaže Kalina Simić, koordinator programa u BIRN-u.

Za opštinu Knjaževac je veliko priznanje to što je od strane BIRN-a prepoznata kao jedna od deset lokalnih samouprava u Srbiji vrednih sprovođenja ovakvog projekta.

– Participativno budžetiranje je jedan od najboljih načina za uključivanje građana u odlučivanje o lokalnom budžetu. Imali smo zaista dobra iskustva i sa udruženjima građana i sa pojedincima, odziv je bio iznenađujuće veliki i na nama je da sve te primere dobre prakse ubuduće uvrstimo u svoje redovne aktivnosti- rekao je  Branislav Josifović, koordinator projekta u knjaževačkoj opštini.

Učestvujući u projektu ”Participativno budžetiranje”, građani Knjaževca prošle godine odlučili su da se sredstvima budžeta izgradi jezero Jezava.

BIRN i NALED će biti na raspolaganju i lokalnoj administraciji i nevladinom sektoru kada budu realizovali ovaj proces za opštinski budžet za 2017. godinu, zaključeno je na  sastanku.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *