ANALIZOM DO BOLJIH PRINOSA

Na teritoriji Borskog okruga, shodno uredbi Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, otpočela je akcija besplatne kontrole plodnosti zemljišta, za koju je jedina ovlašćena Poljoprivredna savetodavna stručna služba Negotin (PSSS). Ova akcija namenjena je registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima i trajaće do 1.avgusta.

-Počeli smo sa uzorkovanjem na terenu, a na osnovu broja sakupljenih uzoraka možemo reći da postoji veliko interesovanje za ovom merom. Poljoprivredni proizvođači koji imaju aktivni status za 2016. godinu mogu izvršiti besplatnu analizu najviše 10 uzoraka sa svojih parcela – podseća dipl. inženjer Nenad Ilić, stručni saradnik za zaštitu bilja u PSSS Negotin.

 Kontrola  plodnosti zemljišta je  zakonska obaveza i  omogućava praćenje promene odnosa pojedinih elemenata što je veoma bitno za planiranje aktivnosti koje treba izvršiti radi njegovog očuvanja i zaštite.

-Jedan od preduslova postizanja visokih prinosa i kvaliteta poljoprivrednih proizvoda jeste optimalna snabdevenost poljoprivrednog zemljišta makro i mikroelementima. Usled nepravilnog korišćenja mineralnih đubriva i drugih agrotehničkih mera često dolazi do  disbalansa ovih elemenata kao i narušavanja fizičkih i mikrobioloških svojstava zemljišta što može uticati na fiziološke promene biljaka koje se manifestuju  smanjenjem  vitalnosti i otpornosti na bolesti i štetočine što se kasnije odražava na prinos gajene kulture – dodaje Ilić.

Projekat „Negotin na putu transparentnog, ekonomskog, infrastrukturnog i stabilnog razvoja“ sufinansira Opština Negotin

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *