POSEČENE STARE TOPOLE

topoleSa obala Svrljiškog Timoka u centru Knjaževca nestala su stabla topole. Iako je njihovo  uklanjanje izazvalo negodovanje građana, nadležni kažu da je bilo neophodno, s obzirom na starost ovog drveća.

Iako nisu skloni da preterano vode računa o zaštiti životne sredine, Knjaževčani su strašno osetljivi na uklanjanje svakog stabla drveta u centru grada, za koje su vezani sentimentalnim uspomenama iz detinjstva i mladosti. Najnoviji slučaj vezan je za topole, posečene u centru Knjaževca, neposredno uz Svrljiški Timok.

Nije ih posekla ničija samovolja, već su uklonjene po nalogu Javnog preduzeća preduzeća Srbijavode, kao pretnja bezbednosti građana, kaže Bratislav Živkić iz Direkcije za razvoj, urbanizam i izgradnju.

– Glavni razlog za seču topola je bezbednost građana. Topola je vrsta koja ima rok trajanja i nakon toga postaje opasna po okolinu. Tražili smo mišljenje stručnjaka iz Šumske sekcije, koji je rekao da moraju hitno da se iseku, jer mogu da oštete most, ili povrede ljude. U Knjaževcu, koji važi za zeleni grad, puno je starog drveća. Neko je otporno i dugovečno, ali se sa drugim rizikuje bezbednost dece – kazao je Živkić.

Direkcija za razvoj, urbanizam i izgradnju svake godine uklanja upravo takva stabla, ili osušene grane, ali to ne može da radi ukoliko nema saglasnost vlasnika površina na kojima drveće raste, što je slučaj sa okolinom stambenih zgrada.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *