URUČENE NAGRADE NAJUSPEŠNIJIMA

_bibi-1Premijerom predstave ”Šumska bajka” i uručenjem nagrada najboljim mladim slikarima, piscima i glumcima, te priznanja prijateljima dece, Narodna biblioteka ”Njegoš” privela je kraju Minifestaciju dečjeg stvaralaštva ”Čarobne police Bibi Slikovčice”.

Veliko finale ”Čarobne police Bibi Slikovčice” (ime je  dobila po maskoti Dečjeg odeljenja Biblioteke), dogodilo se pred više od pet stotina razdraganih devojčica i dečaka, mama, tata, baka i deka, nastavnika iz svih knjaževačkih škola. Na pozornici više od stotinu talentovanih pesnika, glumaca, slikara. I naravno, nagrade za najuspešnije. Družeći se sa piscima Igorom Kolarevim i Brankom Stevanovićem mališani su u književnom ateljeu napisali svoje prve pesme i kratke priče.

– Deca su shvatila da je u osnovi stvaralaštva igra. Govorili smo im da ne prestanu da se igraju, da se ne takmiče između sebe, već sa samim sobom i da, iz dana u dan, iz godine u godinu, naprave sve bolju priču, ili pesmu – kaže pisac za decu Branko Stevanović.

U dramskoj radionici nastala je ”Šumska bajka”, koju je, po istoimenoj priči Brane Cvetkovića, specijalno za Bibinu pozorišnu družinu napisao i režirao Vladimir Andrić.

– Mislim da je prvenstveno važno da su deca osvojila neke nove vrhove, da su se dobro zabavili, da se nisu osećali ”drilovanim”, nego da su pronikli u tajne glume – rekao je Andrić.

Songove za ”Šumsku bajku”, koje ne možete da ne zapamtite, napisao je Vladislav Dopuđa.

 – Scenario je prelep, ali istovremeno i zahtevan. Morao sam da vodim računa da to treba da izvode deca, koja istovremeno i glume i igraju. Zadovoljan sam kako je to ispalo-naglasio je Dopuđa.

Scenografijom predstave i radom sa malim maštovitim likovnim stvaraocima,  bavio se slikar Rade Ristić. On je naglasio da su nastavnici  u školama odabrali decu koja se snalaze u jednom ovakvom poslu.

 -Bilo je 14 dece i zadatak je bio ilustracija. Radili smo crteže, a pokazao sam im i još neke tehnike. Ceo projekat je realizovan na opšte zadovoljstvo i nas i organizatora- naglašava Ristić.

A da sve ostane zabeleženo u Bibinom dnevniku i da se zauvek pamti, postarale su se devojke iz novinarske radionice.

– Bila sam jedan od članova Bibine redakcije. Naučili smo dosta toga o novinarstvu, pomagali u pripremi knjige. Ponosna sam na sve što smo uradili – kaže Anđelija Aranđelović.

I naravno, na energiju koja je dolazila sa pozornice niko nije ostao ravnodušan, pa ni predsednik opštine Milan Đokić.

– Nema veće sreće za neki grad, ili opštinu, kada vidi i kada zna da njegova budućnost ostaje u rukama ovako lepe, pametne i talentovane dece-poručio je Đokić.

Čitavu deceniju Narodna biblioteka ”Njegoš” podstiče decu na čitanje, stvaranje, uči ih dobroti i lepoti. Ova manifetsacija svojevrsna je kruna edukativnih i zabavnih programa, a čini se i mnogo više od toga.

-Manifestacija je kruna našeg rada sa decom i maldima. Po ovome se vidi koliko oni imaju poverenja u Biblioteku i koliko vole da sarađuju sa nama. Odazivaju se na sve naše pozive da učestvuju u našim aktivnostima i sve to zahvaljujući fenomenalnoj saradnji sa svih pet knjaževačkih škola. U ovom našem projektu učestvuje 100 dece i mladih, a njen smisao je uključivanje dece u kulturni život lokalne zajednice -kaže Vladana Stojadinović, direktorka Biblioteke.

Pisac i reditelj Vladimir Andrić istakao je da je čitav ovaj posao  plemenit.

-Treba zahvaliti ljudima koji su poštovaoci dece i koji razumeju te stvari i odvojili su sredstva da se to odigra, što nije česta pojava u poslednje vreme u Srbiji- mišljenja je Andrić.

-Izgleda da smo u Knjaževcu ovom manifestacijom napravili rasadnik mladih talenata, a hvala i Ministarstvu saobraćaja, koje nam je izašlo u susret. Ako niste primetili, automobili u Knjaževcu nose registraciju ”KŽ”…kulturni živiot, kulturni život, kulturni život…. – našalio se Branko Stevanović.

Manifestacija dečjeg stvaralaštva ”Čarobne police Bibi Slikovčice” održana je pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i opštine Knjaževac.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *