ODRŽAN FESTIVAL ARHEOLOŠKOG FILMA

plakatfilm16-1U borskom Muzeju rudarstva i metalurgije održan je  dvanaesti po redu Festival arheološkog filma.  Festival je trajao od 16. do 23. decembra.

– Publika je imala prilike da vidi 11 filmskih ostvarenja iz četiri zemlje. Prikazano je pet italijanskih filmova, tri ostvarenja iz Nemačke, dva srpska filma i jedan film iz Crne Gore. Festival je otvorio film „Tajne vode Palerma“ koji govori o Palermu i kanalima za vodu koji se nalaze ispod ovog grada. Posetioci su poslednjeg dana festivala od 18 sati mogli da pogledaju filmove: Silikatno staklo, zvezdano staklo iz libijske pustinje i Puprupni sirmijum, o današnjoj Sremskoj Mitrovici– rekao je Igor Jovanović, v.d. direktora borskog Muzeja rudarstva i metalurgije.

Borski Muzej je ovogodišnji festival organizovao u saradnji sa Narodnim muzejem u Beogradu,  od ustupljenih filmova sa Međunarodnog festivala arheološkog filma, koji se svake godine održava u Narodnom muzeju.

Izabrani filmovi odlikuju se visokim naučnim kvalitetom, ali i atraktivnim pristupom kulturnoj baštini i omogućavaju, ne samo stručnjacima, nego i svima koje privlače drevne kulture i civilizacije da se upoznaju sa značajnim spomenicima kulture u svetu, saopšteno je iz borskog Muzeja.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *