ZDRAVA VODA ZA NAREDNIH 50 GODINA

KFWPredsednik opštine Milan Đokić potpisao je u Vladi Srbije ugovor sa Nemačkom razvojnom bankom KfW za projekat vodosnabdevanja u okviru programa “Pomoć vodosnabdevanju i kanalizaciji u opštinama srednje veličine u Srbiji”.

Ugovore o pozajmicama su, u prisustvu nemačkog ambasadora Aksela Ditmana, potpisali ministarka gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, ministar finansija Dušan Vujović, direktor u KFW za komunalnu infrastrukturu za jugoistočnu Evropu i Tursku Kirk Milner, gradonačelnici i predsednici opština i direktori lokalnih komunalnih preduzeća koja učestvuju u programu.

Realizacijom projekta sa Nemačkom razvojnom bankom opština Knjaževac obezbediće za svoje građane zdravu pijaću vodu bar za narednih pola veka, kaže za nedeljnik „Timočke“ predsednik opštine Milan Đokić.

– Deo sredstava koji će biti iskorišćen u Knjaževcu je tri i po miliona evra. Ovim sredstvima ćemo zameniti dovodni cevovod fi 500 od Banjice do Sinjeg vira u dužini od četiri kilometra. Zamenićemo, takođe četiri kilometra pvc cevi fi 400 u samom gradu, kao i  beton – azbestne cevi u 10 do 15 ulica. Knjaževac ima jako dobro izvorište iz koga se snabdeva kvalitetnom vodom. Izvorište ima dovoljan kapacitet, ali je vodovod star više od 40 godina. Cevi kroz koje voda prolazi su dotrajale, kvarovi su česti i puno koštaju. Realizacijom ovog projekta imaćemo kvalitetnu pijaću vodu za sve građane. Knjaževac će bar u narednih 50 godina biti miran kada je u pitanju vodosnabdevanje – istakao je Đokić.

Trideset odsto sredstava od ukupnog iznosa je pomoć nemačke države, a 70 odsto kredita  servisiraće Javno komunalno preduzeće ”Standard”. Rok otplate je 15 godina, sa grejs periodom od pet godina i godišnjom kamatom od 1,1 odsto. Popravka kvarova na raznim delovima vodovodnog sistema, koja je budžet opštine svake godine koštala i do 20 miliona dinara, realizacijom ovog projekta postaje prošlost.

Osim u Knjaževcu, program će se realizovati i u Kikindi, Vrbasu i Paraćinu, a ukupna vrednost je 17 miliona evra.

Projekat “Podrška poljoprivredi, turizmu i maloj privredi : kreativnost i inovativnost u praksi”   – “Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je od strane opštine Knjaževac. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.”

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *