SIGURNA KUĆA ISTOČNA SRBIJA

Majdanpek.- Centar za socijalni rad Majdanpek i Udruženje građana Resurs centar na prošlonedeljnoj Konferenciji za novinare najavili su početak realizacije projekta vrednog više od 165 hiljada evra “Sigurna kuća Istočna Srbija”. Na konkusu Ministarstva finansija za pokretanje socijalnih usluga u lokalnoj zajednici, Centar za socijalni rad Majdanpek dobio je podršku za ovaj projekat koji je podržan i od Evropske unije.

Kako se program “Razvoj efikasnih usluga u zajednici u oblasti obrazovanja i socijalne zaštite na lokalnom nivou” sprovodi u saradnji Republike Srbije i Evropske unije i ima za cilj da uz finsijsku podršku projektima, razvije nove, inovativne i standardizovane usluge socijalne zaštine u lokalnoj zajednici, Centar za socijalni rad Majdanpek je konkurisao i osvojio grant za projekat “Sigurna kuća Istočna Srbija”. Njegova realizacija startovala je početkom juna ove godine i za cilj ima uspostavljanje prihvatilišta za žrtve nasilja u porodici i druge korisnike u kriznim situacijama. Projekat predviđa adaptaciju prostora površine od 400 kvadratnih metara u centru Majdanpeka, potpunu rekonstrukciju instalacija i opremanje prostorija za smeštaj i boravak korisnika Sigurne kuće. Nakon završetka radova, imaće 10 soba za prihvat do 20 korisnika, kao i sve neophodne zajedničke prostorije. Vesna Tričković, direktorka Centra za socijalni rad Majdanpeka je naglasila da projekat stvara uslove za dobijanje licence za pružanje usluge prihvatilišta za žrtve nasilja u porodici, kao i pružanje ove usluge u trajanju od šest meseci, uz finansijsku podršku Evropske unije, a Boris Ilijevski iz Resurs centra da se nakon završetka projekta, početkom 2019.godine očekuje da sigurna kuća nastavi sa radom uz podršku lokalnih samouprava iz Istočne Srbije.

Realizaciju ovog projekta pomogla je opština Majdanpek učestvujući sa 10 odsto ukupne vrednosti projekta, kao i vlasnik majdanpečkog hotela “Golden inn” koji je u 10-togodišnji zakup besplatno izdao prostor u kojem će sigurna kuća biti smeštena, dok se za prvu donaciju pobrinulo JP Nacionalni park Đerdap.

I.Ć.                                                                                                                                                 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *