SVE UČESTALIJI UPADI U KRUG KOMPANIJE SERBIA ZIJIN COPPER

Foto: Serbia Zijin Copper

Za samo nedelju zabeleženo je više od 50 neovlašćenih upada „trećih lica“ u krug kompanije Serbia Zijin Copper  u pokušaju krađe sekundarnih sirovina, saopšteno je iz kompanije Serbia Zijin Copper (SZC).

-Za nedelju dana dogodila su se 54 upada “trećih lica” sa jasnom namerom otuđenja imovine. U pokušaju da ukradu metalni otpad evidentirano je 859 osoba, a jedanaestoro njih predato je policiji. U nekoliko navrata došlo je i do tuče, povređena su četiri radnika obezbeđenja, a intervenisala je i policija. Sprečeno je otuđenje oko dve tone raznog metalnog materijala, otpadnog bakra, žice, limova i to je rezultat ove neslavne statistike u proteklih sedam danakaže rukovodilac Sektora za bezbednu proizvodnju Saša Perišić.

Foto: Serbia Zijin Copper

Iz SZC ističu da kradljivce ne mare ni za video nadzor, kao ni za činjenicu da će se ulaskom u krug firme morati da se suoče sa radnicima firme koja obezbeđuje kompaniju, a u nameri da pokušaju da ukradu sekundarne sirovine problem im ne predstavlja ni zid koji je kompanija podigla oko svojih metalurških pogona u Topionici. Zbog sve učestalijih upada u krug kompanije, iz SZC naglašavaju da će nagažovati još jednu firmu koja će se baviti fizičko-tehničkim obezbeđenjem.

-Ima i dosta žena i dece, a zakon kaže da se nad decom ispod 14 godina i ženama koje su u drugom stanju ili kažu da su trudne ne sme primenjivati sila. Takođe, oružje se može upotrebiti samo u krajnjoj nuždi, što je za procenu veoma diskutabilno. Kako onda reagovatiu situaciji kada do sukoba dođe sa 30 ljudi, koji u rukama imaju metalne predmete kojima mogu naneti teške povrede? Službenici obezbeđenja koji imaju iskustva kroz postupke u tužilaštvu i na sudu, kažu da imaju utisak da su kod nadležnih državnih organa lopovi zaštićeniji od njih – ističe Perišić.

Iz SZC ističu da je neizostavno potrebno da se propisi oko nabavke, distribucije i otkupa  sekundarnih sirovina usaglase sa potrebama privrede.

-Iako se više sekundarnih sirovina ukrade nego što se otkrije i oduzme, direktna šteta od krađa je minimalna u poređenju sa zastojima u proizvodnjii havarijskim oštećenjima postrojenja izazvanim krađama, a o eventualno izgubljenim ljudskim životima i da ne govorimo. U krađama uglavnom učestvuju lokalni Romi, mada je policija u nekoliko navrata privodila i izgrednike iz drugih gradova-ističu u SZC.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *