OBELEŽEN DAN RUDARA U BORU

Ispred generalne direkcije kompanije Srbija Ziđin Koper Bor, četvoro najistaknutijih radnika: Marijana Miletić Filipovski, Nenad Đorđević, Slobodan Mišić i Miloš Rangelov dobili su nagradu “Inženjer Šistek”, koja se tradicionalno na Dan rudara, 06. avgusta dodeljuje najistaknutijim pojedincima za doprinos razvoju kompanije. Ovogodišnjoj proslavi Dana rudara u Boru, prisustvovali su i ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić, predsednik opštine Majdanpek Dragan Popović ,predsednik Skupštine grada Bora Dragan Žikić, i načelnik Borskog okruga Vladimir Stanković.

Skupu se najpre obratio zamenik generalnog direktora kompanije Srbija Ziđin Koper Sajmon Ling koji je pohvalio ovogodišnje dobitnike nagrade “Inženjer Šistek”, nagalašavajući da je reč o izuzetnim radnicima.

-Nadam se da ćete se i dalje truditi, da će kolege slediti vaš primer. Vlada Srbije nam na svim nivoima pruža veliku podršku, ministar Antić je više puta dolazio kod nas, i nama koji se bavimo rudarstvom je to veliki podstrek -rekao je Ling.

Ministar Aleksandar Antić je sada prosečna zarada u Ziđinu u Boru  92 000 dinara, što je oko 35 odsto više nego 2018. godine a što to govori da je Srbija dobila stabilnog i snažnog strateškog partnera koji ulaže u proizvodnju i ljude. On je takođe kazao da je dramatično poboljšana i zaštita na radu a proizvodne rezultate ove kompanije ocenio kao fantastične.

-Otkrivka je za prvih šest meseci ove godine povećana 97 odsto, vlažna ruda za više od 16 odsto, katodni bakar iz sopstvenog koncentrata za više od 18 odsto. To su impresivni proizvodni  rezultati koji govore da će svi naši planovi koji su deo našeg investicionog ciklusa vrednog 1,26 milijardi dolara zaista i ostvariti. Znam da su suočeni sa nasleđenim ekološkim problemima i da su potpuno posvećeni rešavanju istih i želim da im dam podsticaj da te projekte koji su vezani za ekologiju i kvalitet vazduha do kraja ispune-rekao je Antić.

On je naglasio da je rudarstvo  za prvih šest meseci ove godine beležilo rast u proizvodnji od 3,8 posto, da je poseban doprinos  predstavljala eksploatacija metala sa više od 20 odsto i da je upravo Ziđin Bor  dalo ključan doprinos tome.

-Rudarstvo je u ovom trenutku jedna od okosnica naše ekonomije i privrede. Imamo oko 29 000 zaposolnih u rudarskom sektoru što je 11,9 posto više nego u istom peridou prošle godine, što je dokaz da se rudarska insdustrija razvija. Bez dileme smo regionalna najača rudarska industrija i deo svetske mape. Prošla godina nam je donela 140 miliona dolara investicija u istraživanja, kao i više od 400 miliona dolara investicija u eksploataciju i Vlada Srbije će podržati sve investicione programe.Naši prioriteti su moderno, zeleno rudarstvo. Kapaciteti i potencijali sa kojima raspolažemo , ono što se radi na nalazištu Čukaru Peki, ono što imamo u zapadnoj Srbiji, Rio Tinto šta radi na području Jadra i rude jadarit,  će nam pomoći da lansiramo našu ekonomiju u novom smeru i da Srbija i čitav niz regiona budu bolje mesto za život. Pohvaljujem i rudare Kolubare i Kostolca i sve ostale rudare – rekao je Antić.

Jian Ximing,  generalni direktor Srbija Ziđin Koper  je istakao da je kompanija isplatila poreze i doprinose u iznosu od 65 miliona američkih dolara do sada, da je uloženo  u donacije više od milion američkih dolara, a 35 miliona američkih dolara na polju ekologije i zaštite životne sredine.

-Ove godine kompanija je uposlila više od 100 novih radnika. Od januara do juna 2020 godine neto dohodak  po glavi stanovnika povećao se za 35,05 posto u odnosu na 2018. godinu. Za tehnološke rekonstrukcije i proširenje proizvodnje i pogona uložili smo 380 miliona američkih dolara. Svi naši uspesi i dostignuća ne bi bili mogući bez velikog truda naših zaposlenih i podrške Vlade Srbije-kazao je Ximing.

Ovogodišnja dobitnica nagrade “Inženjer Šistek” Marijana Miletić Filipovski se zahvalila kompaniji i poručila da će nastaviti da radi još više i doprinosi svojoj struci i kompaniji.

-Proteklih godinu i po dana bili smo svedoci velikih promena koje su se desile u našem preduzeću: modernizacija rudarskih i metalurških postrojenja , intenzivnijih  geoloških istraživanja, velikih ulaganja u oblasti ekonomije i zaštite životne sredine . Poboljšali su se uslovi za rad, tako da je sada pravo zadovoljstvo raditi u ovako dobrim uslovima. Nagrada koju sam dobila delom pripada i mojim dragim kolegama u sektoru za geologiju-rekla je Filipovski.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *