26.SEPTEMBAR- SVETSKI DAN KONTRACEPCIJE

Svetski dan kontracepcije se obeležava svake godine, 26.septembra počevši od 2007.godine. Cilj aktivnosti koje se sprovode povodom ovog dana je da se istakne važnost upotrebe različitih metoda kontracepcije i odgovornog ponašanja mladih po pitanju seksualnog i reproduktivnog zdravlja.

S obzirom na aktuelnu epidemiološku situaciju i ograničene mogućnosti komunikacije sa odgovarajućom ciljnom populacijom, obraćanje zdravstvenih ustanova i ljudi koji se bave pomenutim aktivnostima zahteva puni angažman i saradnju sa medijima. Ovakav vid saradnje zdravstvenih ustanova i medijskih kuća, omogućava pristup informacijama i dobijanje istih, a sve u cilju podsticanja mladih na odgovornije ponašanje u vezi sa njihovim seksualnim i reproduktivnim zdravljem.

Pojam kontracepcije obuhvata sve metode i sredstva koja za cilj imaju zaštitu od neželjene trudnoće. Sve metode kontracepcije su efikasne ali ni jedna nije stopostotna. Efikasnost se izražava u šansi da se tokom redovnog korišćenja određene vrste kontracepcije ostane u drugom stanju.Efikasnost nekih metoda zavisi od toga da li se pravilno koriste.Na primer ,oralna kontraceptivna tableta je efikasna u više od 99% slučajeva ako se koristi pravilno ali ako se preskoči jedna tableta,postaje manje efikasna.

Vrste kontracepcije:

Prirodne metode kontracepcije
– kalendarska metoda-zasniva se na izračunavanju plodnih dana,tj.ovulacije;
– ispitivanje cervikalne sluzi;
– merenje bazalne temperature.
Mehaničke metode kontracepcije
– kondom- jedino kontraceptivno sredstvo koje istovremeno štiti od polno prenosivih bolesti. Kondom je idealna zaštita za sve one koji imaju polne kontakte sa više partnera ili tek započinju seksualni kontakt sa novim partnerom;
– djafragma
– cervikalna kapa
– kondom za žene
– hemijska kontracepcija- pod njom se podrazumevaju spermicidna sredstva u obliku gelova, tableta ili krema. Primenjuju se pre svakog odnosa unošenjem duboko u vaginu.
Hormonska kontracepcija
– kontraceptivne tablete;
– kontraceptivni flasteri
– implantanti
• Intrauterina kontracepcija
• Sterilizacija
• „ Kontracepcija nakon odnosa“

Kada odabirate metod kontracepcije razmislite o njenoj efikasnosti, mogugućim rizicima i nuspojavama, planovima za buduće trudnoće, šta očekujete od metode i da li imate neko stanje koje može da umanji njeno dejstvo ili dovede do komplikacija. Pre donošenja jedne takve odluke neophodno je da posetite svog ginekologa.

Pravo na seksualno i reproduktivno zdravlje predstavlja jedno od osnovnih ljudskih prava, koje podrazumeva da je ljudima omogućeno da ostvaruju bezbedne seksualne odnose na zadovoljstvo oba partnera, da ne doživljavaju prinudu i nasilje, da ne strahuju od infekcija i trudnoće, kao i da mogu da kontrolišu plodnost na način koji ne izaziva nepovoljne ili opasne posledice.

Odsek za promociju zdravlja Zavoda za javno zdravlje „Timok“ Zaječar će do kraja ove radne nedelje a u skladu sa epidemiološkom situacijom, obeležiti Svetski dan kontracepcije. Tačan datum i termin održavanja ove manifestacije biće objavljen na sajtu ZJZ „Timok“ Zaječar.

Odsek za promociju zdravlja
Zavod za javno zdravlje „Timok“ Zaječar

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *