AUTOBIOGRAFIJA NA SLIKAMA

Nakon izložbe koju je priredila u Zaječaru, a koju su otvorili negotinski slikar, pesnik i muzičar Dragoljub Firulović i Vladimir Đuričić, direktor Ustanove Narodno pozorište Timočke Krajine-Centar za kulturu “Zoran Radmilović”, Nataša Božović, umetnica iz Bijelog Polja, predstavila se i Negotincima.

Čest gost Negotina, Božovićevu, koja je autor više samostalnih izložbi, učesnik nekoliko međunarodnih kolonija, kao i mnogobrojnih kolektivnih izložbi, za ovaj grad na istoku Srbije vezuje i porodica.

-Moji su motivi pretežno iz Crne Gore. Ima dosta motiva iz Grčke, pošto sam imala puno prilika da putujem po Grčkoj, Norveškoj. Jako se prijatno osećam u Negotinu. Volim ovaj grad kao da je moj – kaže Nataša Božović.

Na slikama ove crnogorske umetnice, koje nose pečat Bijelog Polja, ali i mesta koja su obeležila njen život,  preovlađuju pejzaži, mrtva priroda i enterijeri.

-Moje slike su pretežno moja autobiografija. Gde sam se nalazila, tu sam pisala. Svaka slika ima svoju priču, srećnu, tužnu, svoju poetiku – ističe Božovićeva i navodi da joj je posebno drago što izlaže u gradu umetnosti i gradu Stevana Mokranjca.

Izložbu su otvorili Jovanka Stanojević, vršilac dužnosti direktora Doma kulture i mr Milan Radosavljević, urednik likovnog programa ove ustanove.

-U pitanju je figurativno slikarstvo, inspiracija je tražena na mnogo mesta. Mogu da kažem da su slike u sadržajnom smislu različite i da ono što povezuje sve ove komade je taj tretman u njenom radu, jer voli da puni sliku materijalom što je dobro, a vrlo često se na njenim slikama vidi to provejavanje, isijavanje prethodno nanešenih slojeva, što je vrlo zanimljivo-ističe mr Milan Radosavljević.

“Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je od strane opštine Negotin. Stavovi izraženi u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.”

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *