BEZ PLASTIČNIH KESA OD JUNA 2021.GODINE

Na današnjoj sednici Gradskog veća grada Bora, usvojen je predlog odluka o pokretanju postupka poveravanja obavljanja komunalne delatnosti gradskog i prigradskog prevoza putnika na teritoriji grada.

-Što se tiče javnog prevoza na teritoriji grada Bor, Zakon o komunalnoj delatnosti više ne omogućava da lokalne samouprave raspisuju javne nabavke direktno za prevoznika lokalne samouprave već je  neophodno je da se uđe u program javno privatnog partnerstva sa nekim od prevoznika. Pre toga je potrebno da se pripremi kompletna dokumentacija I sve ono što zakon nalaže, a po završetku te procedure i dobijanja saglasnosti i pronađe partner. Ovom odlukom ulazimo u proces javno privatnog partnerstava. Cilj je da obezbedimo nove autobuse, drugačiji izgled saobraćaja na teritorjij grada sve u interesu sugrađana. Ugovor koji sada imamo sa prevoznikom ističe 31.12.2020. godine, i do tada ćemo proći kompletan proces dobijanja novog javno privatnog partnera-kazao je Aleksandar Milikić, gradonačelnik grada Bora.

Na sednici je usvojen i predlog Odluke o uslovima i načinu za korišćenje kesa kao ambalaže za isporuku robe na mestu prodaje roba i usluga.

-Grad Bor je među prvim mestima u Srbiji koji donosi odluku da se ambalaže, odnosno plastične kese do juna 2021. godine sukcesivno i sistemski  izbace iz upotrebe i da se umesto njih uvedu druge ambalaže kojima će se manje uticati na životnu sredinu i okruženje u kome živimo. Obaveza će biti svih trgovinskih lanaca da obezbede novu ambalažu za pakovanje robe –dodao je Milikić.

Jedan od predloga odluka koji je usvojen odnosio se na prenos prava javne svojine grada Bora u javnu svojinu Republike Srbije na nepokretnostima aerodroma Bor.

-Na osnovu zaključka Vlade preporučeno je da grad Bor prenese aerodrom  Vladi Srbije,  kako bi ušao u sistem Aerodroma Srbije. U prethodnom periodu je Vlada Republike Srbije stala na stranu borskog aerodroma i planom posebne regulacije rudarskog područja Čukaru Peki predviđena je nova lokacija za izgradnju aerodroma  kada bude bilo potrebe da se on izmešta. Siguran sam da će aerodrome moći da napreduje i da ćemo imati nov i dobar objekat koji će se razvijati  kada je u pitanju avio saobraćaj-naglašava gradonačelnik.

Većnici su usvojili i izveštaje o radu Gradske uprave, Pravobranilaštva, Narodne biblioteke, Muzeja rudarstva i metalurgije, Centra za kulturu, Sportskog  centra, Predškolske ustanove “Bambi’, Centra za socijalni rad, Doma zdravlja, Turističke organizacije, nadzornih odbora Narodne biblioteke i “Centra za kulturu”, za prošlu godinu. Usvojeni su I predlozi Rešenja o davanju saglasnosti na Program o izmenama i dopunama Programa poslovanja Javnog komunalnog preduzeća „Toplana“ i korišćenja subvencija tog preduzeća za ovu godinu.

-Situacija u javnim preduzećima nije sjajna. Mislim da uz reforme koje pripremamo da radimo, u narednom period  moraće da se dovede do promena u poslovanju tih firmi. U javnim preduzećima imamo veliki broj zaposlenih, negde čak veći broj radnika od realnih potreba. To moramo da ispravljamo kao i funkcionalnost poslovanja tih preduzeća. U javnom sektoru ima oko 1050 zaposlenih, u JKP “Toplana”  za platu se godišnje izdvaja  12 miliona dinata, u “Vodovodu”,  nešto malo manje od 12 miliona, u “3.oktobru” oko osam miliona dinara.Nije problem veći broj zaposlenih već sistemi koji nisu funkcionalni i to će morati da se promeni.

Između ostalog usvojen je i predlog Programa korišćenja sredstava za finansiranje unapređenja bezbednosti saobraćaja na putevima na teritoriji grada Bora za 2020. godinu, Predlog Rešenja o davanju saglasnosti na Odluku o usvajanju cenovnika usluga korišćenja posebnog parkirališta Javnog komunalnog preduzeća za stambene usluge „Bor“ Bor za  2020. godinu i Predlog Strategije upravljanja rizicima u organima grada Bora za period od 2020. do 2022. godine.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *